21.5.10

Mandriva Linux 2010.1 RC väljas

Ettenähtud ajast päeva võrra hiljem nägi täna ilmavalgust Mandriva Linux 2010.1 ehk Springi väljalaskekandidaat. Kava kohaselt jääb see ainsaks enne ametliku väljalaske ilmumist paari nädala pärast. Alljärgnevalt siis uuendused, mida võib RC-s kohata võrreldes viimase beetaväljalaskega.

Kõigepealt Mandriva enda tööriistade uuendustest. Lisaks ohtratele veaparandustele ja muudele lihvimistele on ilmselt tähtsaim uuendus see, et Mandriva One'i ehk Live CD plaadi masinasse asetamisel saab Mandriva nüüdsest kõvakettale paigaldada ka ilma One'i ennast õieti käivitamatagi: tuleb vaid alglaadimismenüüs valida paigaldamise võimalus. (Varem tuli selleks jõuda töökeskkonda ja alles siis avanes võimalus Mandrivat ka kõvakettale paigaldada.)

Nüüd siis nii-ütelda kolmanda poole tarkvara uuendustest ja uutest asjadest.
  • kernel 2.6.33.4
  • Mesa 7.8.1
  • XServer 1.7.7
  • vaba ATI draiver 6.13, mis peaks sisaldama mitmete uuemate kaartide toetust ning ka millegi toetust, mis kannab nime kernel mode-setting (viimane on vaikimisi sisse lülitatud ka kerneli eriversioonis kernel-tmb, aga mitte teistes). Kui ma õigesti olen aru saanud, siis lühidalt öeldes hoolitseb too KMS ühelt poolt graafikakaardi ning teiselt poolt ekraani lahutusvõime ja värvisügavuse vastastikuse hea läbisaamise eest, loodetavasti paremini kui varasemad lahendused.

  • KDE 4.4.3
  • Ginkgo ehk niinimetatud semantilise töölaua Nepomuki andmete haldamise graafiline kasutajaliides
  • uus videode eelvaatluse/pisipiltide loomise taustaprogramm FFmpegThumbs, mis väidetavalt on parem, vähemnõudlikum ja töökindlam kui varasem MPlayerThumbs (eelkõige avaldab see mõju mõistagi failihalduris või failidialoogis ehk siis kohtades, kus üldse saab näha failide eelvaatlust või pisipilte)
  • Kui ma ei eksi, peaks vaikimisi olema nüüd toetatud nii-ütelda dünaamiline taustapilt ehk siis õieti tausta-slaidiprogramm, mis vahetab taustapilti vastavalt kella- ja päevaajale

  • Pärast litsentsi muutmist on nüüdsest non-free hoidlas saadaval ka mõnelegi meeltmööda veebilehitseja Opera
  • Samuti peaks olema omajagu parem olukord Firefoxi ja Flashiga, kuid selle kohta on mõistlikum lugeda allpool osutatud võimalike vigade ja probleemide lehekülge

Nagu näha, pole uuenduste nimekiri just kuigi pikk ning ka arendajate ning SVN-i sissekannete postiloendeid jälgides on tulnud tõdeda, et suurem osa aurust on kulunud võimalike vigade väljarookimisele. Sellest hoolimata tasuks vähimategi probleemide esilekerkimisel, aga miks ka juba mitte eelnevalt, nii-ütelda soojenduseks, tutvuda võimalikke vigasid ja nende kõrvaldamise viise tutvustava leheküljega.


Väljalasketeade: Mandriva ajaveebi sissekanne
Uudise allikas: Mandriva wiki artikkel

No comments:

Post a Comment