13.5.10

Kolmabased mõtted

Tavaline tööpäev, millesse tõin veidi vaheldust poe väisamisega toiduvarude täiendamise eesmärgil. Arvestades väljas valitsevat põrgulikku palavust ja kõrvetavat päikest, ei olnud see üldse lihtne ettevõtmine, aga teisest küljest tuleb ju suveks ikka ka ette valmistuda ja nii läksid need 3 minutit poodi ja teist sama palju tagasi n-ö suvetrenni ette :-)

Minu vana töökaaslane Postimehe päevilt Kärneri Rein oli kirjutanud ühe mureliku südame arvamusartikli, milles valutas kehaosi eesti keele pärast. Ehk oli ta seal veidi liiga radikaalne (ka üks kommentaator mainis ära nii-ütelda heljuvalsilikkust :-) ), aga üldiselt oli tegemist mõtetega, millele võiks kõigi kätega alla kirjutada. Teiselt poolt on sellist võitlust peetud vist küll nii kaua, kuni üldse on eksisteerinud mingi keelekorraldus ja nii-ütelda ühtse kirjakeele standard, ainult et tänapäeval, mil põhimõtteliselt kõigil on võimalik oma sõnum esitada kõigile, mitte ainult naabrimehele, torkavad sellised asjad paremini silma ja kõrva. Veel saja aasta eest võis see, kuidas Kapa-Kohila Kiviotsa Jaan midagi ütles, mõjutada ka kõige paremal juhul nii sadat inimest ja peaaegu kindlasti sumbus kiiresti, tänapäeval võib selle Jaani pojapojapoja väärkeelsus potentsiaalselt mõjutada kõiki 1,5 miljonit inimest, kes eesti keelt vähegi oskavad, ning kulutulena levida. Samas muidugi on ka keelekorraldajate seisukohtade levimine samavõrra potentsiaalselt laiema kandepinnaga...

Kevadine aeg paistab üldse olevat igasuguste keelevärkide pungumiseks hea aeg. Kui eile sai kõneldud värdsõnast "kaitslik", siis tänagi avastasin ühe uue huvitava sõna, mis sedakorda õnneks on täiesti normaalne ja mõistetav, nimelt "õrrekanamunad". Ajal, mil on levinud kanade hoidmine puurides, on täiesti mõistlik, et tekivadki sellised sõnad, isegi kui nad esmapilgul võivad tunduda natuke imelikud.

Ristsõnade vallast tuli täna vahva uudis: nimelt oli noortele mõeldud keskkond Rajaleidja koostöös ristsõnade superhüpermegakorporatsiooniga Ristik korraldanud noortele ristsõnade koostamise võistluse, mille tulemused nüüd teatavaks tehti. See on päris vahva, sest kuigi nii-ütelda vana generatsioon on täies elujõus ja muudkui avaldab oma töid, on noorte pealetulek väga tore ja võib tuua vaheldusrikkust. Pealegi näitab see, kui tagasi tulla eelneva keelejutu juurde, et noorte seas pole siiski huvi emakeele vastu kadunud, sest ristsõnad vähemalt klassikalisel kujul on sama palju teadmiste kui keeleoskuste mäng. Nojah, tõsi, neid mujal maailmas levinud klassikalisi ristsõnu, kus küsimused oleks ruudustikust eraldi ja sisaldaks endas veidi rohkem kui faktiküsimusi, just selliseid mõtlema ergutavaid küsimusi, mille puhul tuleb osata aru saada, mida õieti vastuseks tahetakse, ei ole meil eriti kombeks (enam) teha. Aga pole ju ka välistatud, et just noored võivad need taas tagasi tuua ja ehk nende õhutusel leiab mõni klassikaline ristsõna oma koha vähemalt suurtes ristsõnavihikutes, kui ka neid ajalehtedesse enam oodata ei ole (seal, paistab, on ka mujal maailmas tasapisi jäme ots minemas lihtsamate, niinimetatud Rootsi või Jugoslaavia tüüpi ristsõnade kätte, mis, nojah, tuleb tunnistada, on ju ka kergemini silmatavad ja hõlmatavad...).

Täna jäi ka silme ette uudis, et üks neist firmadest, kellega Mandriva paari päeva taguse teate kohaselt läbirääkimisi võimaliku müügi üle pidavat, ka kinnitas, et tõepoolest peab läbirääkimisi. Mõistagi ei olnud seal täpselt juttu, milline on läbirääkimiste konkreetne sisu, kinnituses leidus vaid lause: "...discussions are in progress with Mandriva to purchase outstanding shares of the company." See võib muidugi tähendada ka kõigi "käibel olevate" aktsiate ostmist, aga eks näeb. Firmaks on prantslaste Linagora, mis, nii palju kui ma aru olen saanud, on samuti päris suur tegija, eriti niinimetatud tarkvararendi (SaaS) turul. Sel juhul võiks oletada, et Mandrivatki hakatakse võib-olla pakkuma mitte ainult karbitootena, vaid ka nii-ütelda pilveteenusena (kui ma nüüd õigesti olen aru saanud, siis SaaS ja cloud computing on kui mitte päris üks ja sama, siis vähemalt väga tihedalt seotud asjad). Mandriva enda poolt midagi uut ei ole teatatud - juba eilses sissekandes ära toodud pressiesindaja vastus oli tänaseks saanud tegevdirektori allkirja ja maailma ette paisatud.


Loetud: Akadeemia 5/2010
Vaadatud: Aardekütt (TV11), Stargate Universe (RTL2), Torchwood (Yle2)

No comments:

Post a Comment