6.5.10

Kolmabased mõtted

Valdavalt tavaline tööpäev, mida lisaks muule kahandas ühe tõlke tegemine Diplomaatiale ning kaupluse väisamine toiduvarude täiendamiseks.

Algas aga päev väljasõiduga kaugele Hiiule. Mingil põhjusel on kirjastus Koolibri otsustanud oma peakorteri just sinna, mis vähemalt mul muudab nendega füüsilise suhtlemise üsna tülikaks: ühistranspordiga liikudes kulub nii ligi tund sinna- ja teist sama palju tagasisõiduks... Sedakorda aga õnnestus osavalt manipuleerida vanainimestega ning autosõit Eesti aja järgi südapäevasel ajal oli kiire ja korralik. Ahjaa, põhjus sinna minna oli siis hiljuti ilmunud raamatu "Stalingrad 1942" nii-ütelda autorieksemplaride äratoomine.

Tagasiteel põikasime läbi ka elukohajärgsest kandekeskusest, kus mind ootas ees üks tellitud raamat, nimelt:

Ema külaskäik tähendas ka paari ristsõna jõudmist minu kätte, mis andsid, eriti muidugi Meistriristik, veel põhjust tööst kõrvale tõmbuda ja imeliste ristuvate sõnade maailma süüvida. Nagu ikka, valmistas kõige rohkem vaeva Pärnitsa Rauno sõnapaigutusülesanne, mis nõudis õige mitukümmend minutit pusimist. Sedakorda olid vähemalt osad sõnad mõistuspärased, kuigi ma olen kindel, et isegi kui võtta päris-ristsõna koostamisel eesmärgiks, et a-tähte leiduks maksimaalselt palju, ei tuleks keegi välja just sellise ristsõnaga, ka mitte ta ise. Aga no mis teha, ilmselt aeg on raha ja mõistagi on lihtsam suvalisi sõnu kokku pätsida, kui mõelda välja korralik ristsõna ja see siis muuta selliseks sõnapaigutusülesandeks, mis pakuks lisaks tuimale pusimisele ka veidi intellektuaalset pinget...


Loetud: Oma Keel 1/2010
Vaadatud: Aardekütt (TV11), Stargate Universe (RTL2), Torchwood (Yle2)

Ilmunud tõlked: Jelena Skulskaja: kas tasub lugeda tuntud kirjanikke? (Postimees, 05.05.2010)

No comments:

Post a Comment