30.9.09

Teisibased mõtted

Tavaline tööpäev jälle üle mõningase aja. Paganama aeglaselt tegelikult edeneb, mida paraku on ka kirjastus tähele pannud... :-( Ma ei ole päris kindel, kuidas ma oma töötempot tõsta saan, aga kuidagi peab seda tegema... Nagunii on ju seegi raamat tähtajast räigelt üle - õnneks küll viimasena, sest järgmiste osas pole veel tähtaega paberile pandud. No loodetavasti õnnestub enda sisemine töömasin kuidagi taas normaalse kiirusega käima saada.

Eilse raamatuajakirjast ilmumise teadasaamise peale sattusin täiendavalt lugema sellega mõneti haakuvat sissekannet kirjastuse Tänapäev ajaveebis, kus oli juttu raamatuturule paisatud "hiinlastest" ehk siis (odavalt) Hiinas trükitud raamatutest. Lappasin ka ise kolme interneti-raamatumüüja (Raamatukoi, Rahva Raamat ja Apollo) uudiskirjanduse lehekülgi, milles oli väike paus tekkinud, ning tõepoolest, raamatuid ilmub palju (kuigi jah, omajagu masendav oli vaadata nii umbes viimase kuu aja jooksul ilmunud kirjandust - olgu peale, lastekirjanduse vastu ei ole mul midagi, aga ikka neetult palju on sellist "lapselikku", infantiilset kirjandust, mis on ilmselgelt kas puhtaks rahateenimiseks mõeldud või siis "ühelt hullult teisele"...) ja selline ajakiri on sestap väga tervitatav. Kuigi mul on paraku tõsised kahtlused, kas ei kipu see taas muutuma umbes selliseks, nagu on praegugi SERKi/Varraku raamatuklubi või ka sellesamuse Apollo ajakirja moodi kokku köidetud väljaanded, mis pea eranditult koosnevad raamatute ühe-kahelauselistest lühitutvustustest. Kuigi palju parem pole ju tegelikult ka kirjastajate üllitatav ajaleht Raamat. Mitte et see iseenesest halb oleks, aitab ju seegi veidi orienteeruda, aga laias laastus sama võib leida ka mainitud veebisaitidelt.

Ajakiri lubab muidugi sissevaateid, ülevaateid ja isegi arvustusi, aga eriti viimaste suhtes on mul küll suur umbusk. Ma lausa kaifin arvustusi või laiendatud arvustusi või kuidas neid peakski nimetama, mis ilmuvad näiteks New York või London Review of Booksis. Mäletan ka asjatundlikke sissevaateid, mõnikord samamoodi esseeni kasvanud järelsõnu eriti Loomingu Raamatukogu vihikutes. Ei saa öelda, et sellised asjad oleks tänapäeval täiesti ära kadunud, aga kohe kindlasti leidub tekste, mida võiks puhta südamega arvustuseks või raamatu(te)st tõukuvaks esseeks nimetada, oluliselt vähem, lausa hirmvähe.

Põhjus on muidugi selge: ainuüksi selliste asjade kirjutamisega ära ei ela, kuid nende kirjutamine nõuab siiski aega ja süvenemist, mida aga tänapäeva märksa kiiremas elutempos üha vähem alles jääb, mis omakorda kipub piirama võimalike kirjutajate ringi nendega, kellele lugemine ühel või teisel põhjusel tööülesandeks on (kirjandusteadlased, raamatukogutöötajad, parimal juhul (kultuuri)ajakirjanikud). Teistel on enamasti heal juhul aega, et anda ülevaade või põgus sissevaade loetust, aga mitte enam aega, et asetada teksti/tekste laiemasse konteksti, siduda seda mineviku ja olevikuga ja nii edasi. Muidugi puudub ka eriline stiimul seda teha, sest pole ju õieti kohtagi, kus selliseid asju avaldada (päevalehed naljalt selliseid asju ei avalda, isegi nädalalehed suurt mitte ning sellesisulisi ajakirjugi on päris napilt (kuigi samas tuleb kohe meelde ka Horisondi veerg "Lugesin üht raamatut", mis enamasti on nauditavad lugeda)). Jääb üle loota, et vahest suudab siis see peagi ilmavalgust nägev ajakiri tekitada niisuguse keskkonna, mis stimuleeriks inimesi raamatutest kirjutama.

Raamatutega seoses sattus täna ette ka uudis esimeste Euroopa Liidu kirjanduspreemiate jagamisest. See on õieti iseäralik preemia: nii-öelda kolmeaastase tsükliga, kus ühel aastal jagatakse auhinda 12 ja kahel 11 riigi kirjanikele. Eesti selle aasta valikusse ei sattunud, nii et mõnel siinsel kirjamehel/naisel tuleb 5000 eurot oodata järgmise sügiseni :-) Veidi üllatav oli näha nimekirjas ka üht ulmekirjanikku, poolakat Jacek Dukajd - naljalt ju ulmeautorid selliste üldkirjanduslike auhindade jagamisel pjedestaalile ei jõua (mida näitavad ilmekalt ka teised auhinna pälvinud teosed

Loetud: Tuna 3/2008
Vaadatud: Teadmata kadunud (Kanal2), Lahingulaev Galaktika (TV6), Fido (TV1000)

No comments:

Post a Comment