4.9.14

Kolmabased mõtted

Suuresti tavaline tööpäev, kuigi hommikust saadik oli sees kerge värin, et nii see ei jää. Vaevalt olin jõudnud ärgata tahtmisega kaeda teleri vahendusel Obama Baracki pressikonverentsi, kui mind tabas ettepanek asuda tõlkima tema pärastlõunale kavandatud kõnet. Täpsemalt küll siis - kuna ameeriklastel oli ju enda tõlk kaasas, kes sünkroontõlke eest hoolitses - pooltõlkima ehk sünkroontõlget öelduga võrdlema ja vajadusel täiendama-kohendama, et see kenasti ajalehte jõuaks. Ei saa öelda, et see oleks mulle, kes ma alati tõlkimisel eelistan selgelt teksti, mitte heli, oleks väga meeldinud ja väike mure haaras eriti pärast pressikonverentsi, kus samuse sünkroontõlgi puhul andis mõnevõrra tunda nii see, et tegu on väliseestlasega, kui ka see, et tal pole vististi palju sünkroontõlke kogemusi (see ei ole mõeldud halvustamisena, sest üldiselt tuli ta korralikult toime, aga jah, mõlemad aspektid olid siiski täheldada). Kõne enda ajal õnneks selgus, et ühelt poolt oli tõlk kogunud vahepeal vaprust ja ärksust ning teiselt poolt saanud ka aegsasti kõne teksti kätte, nii et selle tõlge oli peaaegu veatu. Ja samuti õnneks selgus, et ajaleht tuleb sellega nüüd ka ise toime.

Sellest hoolimata lõikus õhtupoolikusse siiski üks väljaskäik. Nimelt oli Eestisse saabunud ühe Hollandi Tolkieni-sõprade seltsi, nimega Unquendor, liige, kes oli valmis kohtuma ka siinsete Tolkieni-lembidega ja neile pisut nazguulidest kõnelema. Ettekanne oli päris huvitav, teema nii intrigeeriv kui nazguulide füüsiline olemus - ehk siis see, kas tegu on päris "vaimudega" või siiski materiaalset keha omavate tegelastega. Mille osas mõistagi lõplikku selgust ei saanudki, sest seda pole Tolkieni teostes kuskil selgelt välja öeldud, küll aga kõlas nii ettekandes kui ka selle ajal ja järgnenud arutelus ohtralt huvitavaid mõtteid nii sellel kui ka mitmel muul teemal (nt võimusõrmuste enda olemus ja toime kandjatele jms). Aga jäägu see nende kümmekonna inimese rõõmuks, kes kohale olid tulnud - teised mõelgu ise ja kadestagu, et nii vahvale üritusele ei viitsinud tulla :-)

(Muide, sellelt kohtumiselt jäi lisaks Tolkieniga seotud asjadele kõlama veel midagi, nimelt Eesti kõva maine Euroopas: Esineja nimelt olla kas kohtunik või kohtuametnik (ma ei saanud sellest päris täpselt aru, aga pigem viimane) ja tulnud Eestisse ametialaselt selleks, et saada teada, kuidas toimib siinne e-toimik - Hollandis kavatsetavat samasugune süsteem kasutusele võtta, enne seda aga uuritakse, kuidas on mujal seda tehtud.)


Loetud: Tehnikamaailm 9/2014
Vaadatud: Barack Obama pressikonverents (ETV), Barack Obama avalik kõne (ETV), Pilvede all (Kanal2), V (Kanal2)

Ilmunud tõlked: Pauli Järvenpää:. NATO hakkab Eestile ära tasuma (Postimees, 03.09.2014)

No comments:

Post a Comment