11.9.11

Laubased mõtted

Tavaline tööpäev, eriti pärast hommikust taastumist eilsest sünnipäevapeost.

Täna jõudsin ka eilse Sirbi lugemise juurde. Mingil natuke arusaamatul põhjusel oli eraldatud terve lehekülg Eesti inimarengu aruandele - aga mitte lehekülg terviktekstina, vaid sinna oli mahutatud neli pisikest jubinat, mis kõik tekitasid tunde, et see EIA on üks suur ja tähtis asi, ainult et mis täpselt ja milleks sellest räägitakse, jäi nagu segaseks... Aga eks see ilmselt olegi nii, kui kultuuriinimesed püüavad tõsiseid asju mõista või veel enam seletada :-) See-eest oli päris hea napilt ühe lehekülje ulatunud Purju Alari mõneti arvustuslik, aga teemat arvestades pigem tutvustuslik ülevaade Läti (majandus)kriisist ja kõigest, mis selle ümber. Äärmiselt informatiivne igal juhul. Ilmselt päevakohasuse tõttu oli ilmutatud ka Velmeti Aro 11. septembri terrorirünnakutele või pigem küll rohkem selle mälestamisele pühendatud kirjatükk, milles küll uba oli raske üles leida, aga ilusasti kirjutatud oli see siiski ja südamlikult ka.

Eriti suur rõõm tabas mind aga siis, kui ma leidsin Kaera Kristi sulest arvustuse enda tõlgitud keldi mütoloogia raamatule. Eks sellisel puhul ole hirmud muidugi enne lugema hakkamist suured - isegi kui ise tead mõningaid vigasid või "pinde", mis sisse on jäänud, siis teise inimese pilk leiab sealt tihtipeale terve palgivirna... -, eriti kui veel tead, et arvustaja on teemaga hästi kursis, aga seekord oli samune lugupeetav arvustaja olnud väga armuline tõlkija suhtes ja keskendunud raamatule kui sellisele vaga positiivses võtmes.

Silma jäi veel äsja telekanali Foxlife vahendusel ka Eestisse jõudnud sarjale "Troonide mäng" pühendatud selline rohkem tutvustuse moodi kirjatükk Ermeli Aare sulest. Tõsi, rohkem selle poolest, et see tundus kuidagi imelik ja niisugune pooles vinnas. Noh, näituseks väide, et saaga tervikuna "jätab kaugele selja taha Tolkienid, Potterid, Pratchettid, Conanid ja kõik muu" - võib ju nii öelda, aga pigem siis, kui oled ikka täieline fänn... sest neid maailmaehitajaid on isegi lisaks siinmainitutele ikka omajagu rohkem ja Martini eelistamine teistele on pigem ikka rohkem usu kui millegi muu küsimus. Või siis väide, et tegevus käib Westerosi mandril (kusjuures artiklis esineb miskipärast nimekuju Westerose...) - tegelikult on seal mandreid paar tükki veel ja sellel idapoolsel käib ka ikka omajagu tegevust (kuigi jah, keskmes on mõistagi Westeros). Või ka väide, et "Verd, vägivalda, intsesti, julmust, võikaid tapmisi ja piinamisi ning kõige selle kujutamist on vägagi ohtralt. Täpselt nagu keskaegses maailmas" - nojah, ei saa ju vaidlustada toda viimast täpsustit, aga sama hästi võib seda võrrelda enam-vähem suvalise ajaetapiga inimloomade ajaloos... Ja selliseid kööbakaid või pooles vinnas lauseid oli kõigest pooleleheküljelise kirjatüki kohta ikka õige palju... Imelik, imelik, piirdun ma siinkohal hinnangu andmisega...


Loetud: Sirp, 09.09.2011
Vaadatud: Excalibur (Kanal2), Eesti jalgpalli meistriliiga Nõmme Kalju - Flora (TV6), Kälimehed (TV3)

Ilmunud tõlked:
Noam Chomsky: kas sõda oli 11. septembri järel ainuke valik? (Postimees, 10.09.2011)

No comments:

Post a Comment