24.9.11

Reedesed mõtted

Tavaline tööpäev. Või ka mitte nii tavaline - kalendris seisis tänase peal kirjas "Ülemaailmne Mareki sünnipäev" ja nii pidin ma päev läbi muudkui õnnitlusi vastu võtma - sotsiaalsed võrgustikud, eriti Facebook, annavad selleks hea võimaluse, mida üllatavalt paljud sõpsid ei jätnud ka ära kasutamata. Ka siinkohal siis veel kord kõigile õnnitlejatele tänu.

Tänane Sirp oli suhteliselt tühi, kuid siiski mõne huvipakkuva pikema artikliga. Eelmise nädala raha ja energiat puudutanud mõtlemapaneva artikli jätkuna oli seekord teema käsile võtnud keegi Saare Jüri, kes lausa vastupidi üritas kinnitada, et raha ongi tänapäevaks kõigest materiaalsest lahti haagitud ja kui rahaprobleeme üldse esineb, siis pigem seetõttu, et selle vabasse ja kitsendamata toimimisse kipuvad riigid või muud korraldavad organid sekkuma. Iseenesest muidugi mulle sümpaatne seisukoht, aga lõppkokkuvõttes tundus siiski rohkem savijalgadel kõikuvat kui too teine seisukoht...

Väga kena oli lugeda arvustust-mõtisklust klassikalise kirjanduse teemal Käsperi Kalle sulest, kes vaatles Zola Emile'i ja eelkõige tema Rougon-Macquart'ide suursarja, mis jupikaupa eesti keeldegi jõudnud. Zola pole vahest küll mu lemmikkirjanik, aga ega ta Hugost või Dickensist palju maha ei jää, nii et see lugu puudutas küll. Artikli lõpuosa kippus paraku minema rohkem halamiseks eesti kultuuri väiksuse ja valede suundade ja ka tõlkekultuuri nihestatuse üle, mis väärtkirjanduse asemel kipub tootma sageli pahna, aga eks see ole ka omajagu õigustatud: ma ei imesta näiteks, et leidub inimesi, kes nõndanimetatud esoteerilist kirjandust sisse ahmivad, ega usu õieti ka, et selle peale kuluvad ressursid tegelikult kuidagimoodi kahandaksid ressursse, mida võiks suunata väärtteoste peale, aga selles osas on Käsperil kahtlemata õigus, et üldpildis on kirjandus "alla käinud" ja see va "madal" aina enam eluõigust võitnud (jällegi - mitte et karnaalne kirjandus oleks varem tundmatu olnud, aga kindlasti ei olnud ta nii eksponeeritud ja sama kindlasti ei kuulunud see "peavoolu").

Tavapäraselt teravalt esines Märka Veiko, kes sedakorda oli luubi ja suisa terava rünnaku alla võtnud (Eesti) trükiajakirjanduse. Aga nagu tema tükkide puhul ikka, tasub seda ise lugeda.

Lehe lõpetas viimase külje arvustus äsja ilmunud suurteosele "Õigeusu kirikud, kloostrid ja kabelid Eestis", mida paraku siin vististi viidata ei saa, sest Sirbi veebiväljaandes ei tundu seda leiduvat. Igal juhul süvendas selle lugemine mu varasemat otsust see raamat kindlasti endale ühel hetkel hankida: ma vaatasin juba eelmine nädal kaupluses jahmunult nii suurt ja võimsat raamatut (nojah, paraku oli ka hind samamoodi suur ja võimas...) ning selle sisu tundus olevat vägagi asjalik (isegi hoolimata (rohkem vormilistest) puudustest, millele arvustaja osutab).

Loetud: Arvutimaailm 9/2011
Vaadatud: Eestlane ja venelane (Kanal2), Farscape (TV6), NCIS: Kriminalistid (TV3), Hirmude öö: vastamata kõne (Kanal2)

No comments:

Post a Comment