7.8.12

Esmabased mõtted

Teinud täna hommikul silmad lahti ja natuke maailma uudistanud ning selgusele jõudnud asjade, tähtede ja muude maailma moodustatavate elementide praeguses seisus, jõudsin järeldusele, et tavalise esmaspäeva asemel peab tulema tavaline tööpäev. Ehk teisisõnu, vaba tarkvara peab ootama, kuni ma põhitööga ehk raamatuga lõpule jõuan või vähemalt sellisesse seisu, et praegu valgusekiirusel läheneva tähtaja liikumine muutuks aeglasemaks ja talutavamaks. Mida aga tõenäoliselt naljalt ei juhtu, sest (tõlke)tahhüonid on väga tõrksad kiirust vähendama, sestap on usutav, et ma jõuan taas tarkvara tõlkimise kallale millalgi septembris, võib-olla ka veel augusti lõpul, aga mitte varem. Õnneks praegu ka midagi ei tollel rindel ei põle.

Täna üritasin taas olümpiajalgpalli vaadata, kasutades ära juhust, et üks anonüümseks jääda soovinud isik soovitas mulle head saiti, kus seda teha saab. Ja jõudsin juba nii tema kui ka kogu ülejäänud maailma maapõhja ja kaugemalegi kiruda ja saata, kui otse poolfinaalide eel selgus, et see lehekülg sugugi ei tööta. Natuke katsetanud, leidsin, et tegelikult tuleks kiruda ja sõimata ikka ennast, sest ükski Flashi-põhine asi enam ei töötanud, mis ilmselgelt ei olnud lehekülgede, vaid mu enda probleem. Mõningase sudimise peale, millega kaasnes ka väike tarkvara uuendamine (suurt, mis sisaldab ette teadaolevalt võimalikke ohte, ei riski ma enne praeguse tõlke lõpetamist ette võtta), saigi asi taas tööle ja nii võib tänase päeva kokkuvõtteks positiivse poole pealt öelda, et soovitatud sait andis mulle usku muidu mõttetuks peetud Eurovisiooni vajalikkusse :-) - sait nimelt on http://www.eurovisionsports.tv/london2012/.

Prantsuse-Jaapani mäng oli oodatult ja poolfinaalile kohaselt äärmiselt võitluslik ja algusest peale oli selge, et prantslannad on selges ülekaalus ja ründavam pool. Kuni jaapanlannad lõid esimese värava. See vaid süvendas prantslannade võitlusindu ja rünnakulaviin Jaapani värava alla aina kasvas. Kuni jaapanlannad lõid teise värava. Kui oma silmaga poleks näinud, poleks uskunud, et prantslannad suudavad vunki veel juurde keerata, aga seda nad tegid - mängu lõpp möödus peaaegu eranditult Jaapani kuueteistkastis ja selle piiridel. Kuni neil rängalt vedas, et Jaapan tulistas posti ehk jättis sisuliselt sisse löömata ... Prantslannadel polnud pealegi 1:2 kaotuses suurt kedagi teist ka süüdistada: esimese värava koperdas ära nende enda väravavaht, teisegi puhul oleks ta ehk võinud parem olla (kuigi see kaldus tublisti nende iluväravate poole, kus väravavahil väga palju enam teha ei ole) ja vahepeal anti nende kasuks ka penalti, mille nad oskasid mööda lüüa ... Mängu lõpus üritasid jaapanlannad näidata, et ka nemad oskavad nurgalipumängu, aga väga hästi see neil siiski välja ei tulnud, vaevalt minuti suutsid seda teha, sedagi teise nurgalöögi abiga.

Kui juba see oli mäng, mille kohta pole patt kasutada sõna dramaatiline, siis veelgi enam sobib seda kasutada teise poolfinaali kohta, milles vastakuti vanad naabrid USA ja Kanada. Viimased suutsid üsna ruttu ameeriklannadele värava sisse saada, mis lõi viimased üsna tummaks kuni esimese poolaja lõpuni. Teisel poolajal hakkas aga väravaid kui kuulipritsist tulema, ent kuigi mõlemad pingutasid ja ponnistasid lõpuni välja, oli normaalaja lõppedes seis siiski viigis 3:3. Võimsad rünnakud ei lakanud ka lisaajal, aga mingit tulemust need ei andnud ja paistis juba, et ees seisavad on penaltid, kui lisaajale antud üleaja viimseil hetkil - vist jäi nii paarkümmend sekundit lõpuni - vupsatas järsku pallike kelmikalt Kanada väravasse. Kogu oma dramaatilisuses meenutas see väga möödunudaastase MMi finaali USA ja Jaapani vahel ja et nüüd olümpial on samad võistkonnad taas finaalis vastamisi, on päris usutav, et ka see tuleb väga võitluslik. Kui Jaapan selle samuti võita suudab, siis on ta juba peaaegu samamoodi domineeriv nagu meeste jalgpallis Hispaania, kuigi nojah, Aasias päris selliseid võistlusi ei peeta, mida sünniks näiteks EMiga võrrelda. Aga siiski on nad viimastel aastatel võitnud enam-vähem kõik, mida võita annab.


Loetud: Vikerkaar 7-8/2012
Vaadatud: Salajane ladu 13 (Universal), OM jalgpall: Kanada-USA, Meedium (Kanal2), OM jalgpall: Prantsusmaa-Jaapan

2 comments:

  1. No näe, tasub ikka küll internetis anonüümseks jääda, et mitte kogemata oma soovituste eest maapõhja kirutud saada. :)

    See Eurovisoni selline põhjalik striimimine pole muide kuigivõrd uus asi, näiteks ka viimasel taliolümpial ja jalgpalli MMil ja EMil sai sedasi vaadata. Nii et kui on mõne suurema võistlusega tegemist, tasub sinna pilk heita. Samuti striimivad nad koostöös vastavate föderatsioonidega jooksvalt mõningate spordialade karikasarju (seda küll mitte tingimata otse oma saidi kaudu).

    ReplyDelete
    Replies
    1. Igatahes veel kord - ja täitsa ilma kirumata - tänu viite eest! Vanaimene polnud sellisest saidist varem midagi kuulnud, aga nüüd pani kõrva taha ja uurib lähemalt, millised need muud asjad on, mida see veel edastab.

      Delete