27.8.13

Mageia 4 Alpha 1 väljas


Küll lausa seitseteist päeva hiljem siinkirjutaja laiskuse, ajapuuduse ja muude vabanduste tõttu, aga siiski tasub ära mainida, et tulevase Mageia 4 esimene alfaväljalase on ilmavalgust näinud. Lisaks mainitule viivitas selle teadaande valmimist ühelt poolt asjaolu, et nagu alfaväljalasete puhul ikka, midagi märkimisväärselt uut õieti polegi, teiselt poolt aga lootus, et algul välja kuulutatud Live CD/DVD-dele järgnevad ehk ka paigaldusandmekandjad. Viimast seni siiski juhtunud pole ja nii ongi tõenäoline, et esimene alfaväljalase jääbki pelgalt Live-andmekandjate kujule.

Kui mitte arvestada tarkvara mõnevõrra uuemaid versioone võrreldes Mageia 3 lõppversiooniga (näiteks kernel 3.10.5, systemd 206, KDE 4.11 RC2, GNOME 3.9.5, LibreOffice 4.1), siis on uuendusi nii vähe, et isegi Live DVD käivitamisel näidatakse veel kirja "Mageia 3 käivitamine/paigaldamine" :-) Tõsi, viimase kohta on siiski teadaolevate vigade leheküljel mainitud, et see pole mitte kogemata, vaid et tegu on veaga, mis loomulikult edaspidi parandatakse.

Mageia 4 Alpha1 Live DVD avaekraan

Kui kõnelda põgusa proovimise järel tekkinud muljetest, siis paistis kõik toimivat täpselt sama hästi nagu Mageia 3 lõṕpversioonis. Loodetavasti on siiski vahepealse aja jooksul vähemalt mõned vead, millega Mageia 3 kasutajad on pidanud kokku puutuma, ka ära parandatud (et nende testimine polnud mu siht ja et mõningaid teadaolevaid vigu ongi mul raske vastava riistvara puudumise tõttu esile manada, siis kindlalt väita seda muidugi ei julge).

Üks asi, mis jäi selgelt positiivsena silma, aga võib olla väga subjektiivne, oli Live DVD paigaldamine kiirenemine. Ma ei ole aega mõõtnud, aga puhtalt tunde järgi paistis, et etapp, mida nimetatakse "pakettide eemaldamiseks" (Live DVD peal on mõistagi väga palju eri riistvaradraivereid ja lokalisatsioonipakette, et rahuldada võimalikult laia kasutajateringi, kui aga paigaldamiseks läheb, uuritakse läbi nii paigaldatava masina tegelik riistvara kui ka kasutaja langetatud keelevalik ning ebavajalikud paketid jäetakse juba eelnevalt kõrvale), on lausa kaks või kolm korda kiirem: kui varem võttis see mulle arusaamatul põhjusel aega mitu minutit, siis nüüd vaevalt minuti jagu (veel kord, ei mõõtnud ka seekord aega, nii et tegu on puhtsubjektiivse hinnanguga).

Üks uuendus siiski on, mis tasuks siin ka ära märkida ja mille pärast ma nii väga ootasingi paigaldusandmekandjaid, kus seda saaks ehk ka päriselt näha: nimelt on paigaldamise ajal üks etapp, kus saab valida, millist töökeskkonda eelistada (või hoopis ise vajalikud komponendid kokku komponeerida). Varem oli valida ainult KDE ja GNOME ning isetehtava vahel, nüüd aga on kavas lisada valikuetapile ka teisi töökeskkondi (LXDE, XFCE, Cinnamon, E17 jne). Välja peaks see nägema umbes nii:


Aga las jääb siis selle nägemine ja järelekatsumine järgmiste alfa- ja beetaväljalasete aega. Milliseks ajaks on loodetavasti ka rohkem kõnelda nii nähtavatest kui pealiskatte all toimuvatest muudatustest.


Väljalasketeade
Väljalaskemärkmed
Teadaolevad vead
Allalaadimine

No comments:

Post a Comment