2.8.13

Neljabased mõtted

Tavaline tööpäev, millesse tõi katkestusi ühelt poolt taas ühe artikli tõlkimine Postimehe hüvanguks ja teiselt poolt, nagu ikka iga kuu esimesel neljapäeval, Eesti Mageia sõprade koosviibimine. See toimus taas meie uues kohtumiskohas Kamikadze pubis, seekord siiski siseruumides, kus on mitmesuguste arvutite ja muude elektrooniliste seadmete jaoks erinevalt õuealast isegi pistikud ja muu vajalik taristu kenasti olemas. Nojah, et Mageia 3 on üsna äsja ilmunud ja uue, Mageia 4, esimene alfaväljalase veel mitme päeva kaugusel, siis muidugi Mageiast väga palju juttu ei olnud, ikka rohkem maast ja ilmast ja asjadest, aga siiski sekka ka samusest Mageiast või vähemalt lootustest, mida Mageia 4 võib endaga kaasa tuua või siis mitte.

Igatahes üks asi, mida ma sealt kõrva taha panin - ja mida pidi uskuma, sest ütlejaks oli Firefoxi ja üldse Mozilla värkide üks peamisi eestindajaid -, oli see, et Firefox on viimasel ajal tugevasti parandanud oma mälukasutust. Just mälukasutus oli see asi, mis mind mõne aasta eest ajas Chromiumi kasutama (ja mille aeg-ajalt esinev ebastabiilsus viis mind päris hiljuti Chrome'i enda juurde), aga tasapisi on ka Chromum/Chrome hakanud tublisti mälu õgima, eriti kui lahti on, nagu mul intensiivse töö ajal sageli, õige mitukümmend, tihtipeale kuskil poolesaja kaardi ringis. Ütleja selgituse kohaselt Chromium/Chrome ei tegelevat kuigi eduliselt või lausa üldse mitte sellise asjaga nagu garbage collection (eks selle täpsemat sisu teavad need, kes teavad, lahti ma seda siin ei oska seletama hakata ja keda huvitab, võib ise lugeda kas või Wikipediast), mis söövat kõvasti mälu, Firefox aga olevat just sel alal tublilt pingutanud.

Koju jõudnud, proovisingi ära ja kui ma olin kenasti Chrome'is parajasti lahtiolevad kaardid saanud järjehoidjatena üle kanda, siis esimene hoop ehk oligi ränk taluda kõigi nende mitmekümne kaardi avamist, aga ometi käis seegi päris kiiresti ja tunde järgi palju kiiremini kui Chrome'is. Ka mälukasutus paistab olevat tõepoolest jupp jagu väiksem (kuigi võrrelda üht protsessi kasutavat Firefoxi ja paljusid protsesse kasutavat Chrome'i pole just lihtne, vähemalt musugusel võhikul) ning senise mõnetunnise kasutamise järel ei ole ka märki, et miski oleks aeglasemaks jäämas, nagu seda Chrome'iga kippus viimasel ajal, s.t. paljude kaartide avatuse tingimustes juhtuma. Eks näeb, kuidas see pikema aja peale välja näeb ja tuleb, aga praegu on igatahes Firefox ennast väga heast küljest näidanud. Mille üle võib ainult rõõmus olla, enesestki mõista.


Loetud: Tehnikamaailm 8/2013
Vaadatud: mitte muhvigi

No comments:

Post a Comment