21.8.11

Laubased mõtted

Tavaline tööpäev.

Eilse asemel jõudsin Sirbi lugemiseni alles täna. Nagu mõnel viimasel nädalal tavaks saanud, jätkusid seal päris head lood, mis on pühendatud taasiseseisvumise 20. aastapäevale, sedakorda küll varasemast erinevalt märksa süngemates või vähemalt tõsisemates toonides (õieti imelik, sest loogika ütleks, et mida lähemal tähtpäev, seda pidulikum ja positiivsem võiks olla, aga noh, ajakirjanduses alati lihtne loogika ei tööta...) Eriti köitev oli Aarelaiu Aili lugu kultuurimustritest - tema mõttekäigud kultuuri süvahoovuste kohta andsid mulle väga tõsist ainest mõtlemiseks juba aastat 20 või enamgi tagasi, olgu raamatus "Rahva mälumustrid" või veel enam ühes artiklisarjas, mille nimetus on mul praeguseks mälust kadunud, aga mille sisu on seniajani väga elavalt meeles.
Päris huvitav oli ka taustaloona ühele iseäralikule filmile pakutud Kreemi Juhani artikkel Johann von Üxkülli juhtumi (ikka toosama, kel rahva vere- ja lõbujanu rahuldamiseks kenasti Tallinna linnavärava vahel pea keha küljest eraldati) kohta - selliseid asjatundlikke pilguheite kaugemasse minevikku ei satu just sageli ajalehest või isegi enamikust ajakirjadest lugema. Selle kõrval oli rohkem sapise telearvustusena Märka Veiko arutlus "Eesti mängu" ainetel, milles anti nii et tolmab ja lõbusalt.
Ja nagu tihtipeale, oli parim pala taas ära peidetud viimasele leheküljele, kus sedakorda arutles Bereczki Gábor ungarlaste päritolu üle. Või õigupoolest nii palju ei arutanudki, kuivõrd tutvustas Ungaris eri aegadel levinud seisukohti. Hea oli lugeda, et (maru)rahvuslikult meelestatud lollpäid leidub ikka ka mujal kui Eestis :-) Selliseid siis, kes näituseks arvavad nii: "Üks ungari antropoloog kirjutas näiteks, et ungarlased ja uiguurid on sugulased, sest paprikaga tehtud kanapoeg on mõlema rahva rahvustoit." (Ja see on enesestmõistetavalt populaarse samastamise kõrval sumeritega, millest pole varasematel aegadel mööda pääsenud ka eestlased/eesti keel, toetuseks toodud väidetega kõrvutades veel väga targalt öeldud...)

Tänases Eesti jalgpalli meistrivõistluste mängus Levadia ja Flora vahel läks lõpus päris ägedaks, nii et mängu lõppedes tekkis meeste vahel lausa väike nügimine ja nii mõnedki käed lehvisid kui tuuleveskil. Mis oli ka mõista: kui ikka juba lisaajal ja veel selle viimasel minutil antakse punane kaart ja määratakse penalti (mis ka sisse lüüakse ja võiduseisust viigiseisu teeb), siis on selge, et kiremeeter paneb padavai nii tippu kui vähegi võimalik. Aga noh, eestlased ja isegi eestivenelased on ikka väga rahumeelne rahvas: natuke käratsemist, natuke vehkimist ja siis oligi aeg pesuruumi minna :-)

Loetud: Sirp, 19.08.2011
Vaadatud: Eesti jalgpalli meistriliiga: FC Levadia - FC Flora (TV6), Viimne reliikvia (ETV), Kaheksane ring (TV3)

No comments:

Post a Comment