27.8.11

Reedesed mõtted

Tavaline tööpäev, mida veidi kärpisin kohaliku kaupluse külastamisega toiduvarude täiendamise eesmärgil. Nagu ikka, kui eile oli veel päris talutav ilm, siis tänaseks, just selleks päevaks, mil tekkis vajadus välja minna, oli maru suur palavus jälle tagasi tulnud... Aga ma läbisin selle teekonna siiski vapralt :-)

Tänane Sirp oli suhteliselt tühi (miskipärast on viimasel ajal väga palju leheruumi antud linnakujundusele ja muule sellisele - kindlasti on muidugi inimesi, keda selline teema huvitab, mind aga paraku mitte). Siiski oli täiesti talutav Liiviku Olevi sulest ülevaade ja arvustus kahe hiljutise eestikeelse Brežnevi-käsitluse kohta, samuti, kuigi mõnevõrra vähem, kaks arvustust vastavalt Tarandi Kaarli ja Alliku Jaagu sulest Vahteri Tarmo äsjase juubelihõngulise taasiseseisvumise vahetu eel- ja järelloo raamatu kohta. Natuke huvitavat lugemist pakkus Valdru Kristina, kes oli käsile võtnud tolle vaese õnnetu kunstnikupiiga, kel ei jagunud enam vahendeid isegi rinnahoidja hankimiseks, ülakeha katvatest rõivastest rääkimata. Ilmselt, kui oleks palju vaba aega käes, oleks olnud põhjust süveneda ka Harmsi Daniilist ja Dovlatovi Sergeist kõnelevatesse arvukatesse lugudesse (kokku ligi neli lehekülge ikkagi), aga miskipärast ei ole need kirjanikud suutnud mulle, kui tagasihoidlikult ja viisakalt väljendada, head muljet jätta (ehkki ma pean kohe üles tunnistama, et ma pole kumbagi just väga palju lugenud) ja ka silmade ülelibistamine ei suutnud neis lugudes midagi haaravat leida, paraku.

Küll sattusin täna lugema Eesti Ekspressist üht väga head lugu tolle kõmulise Salme muinaslaeva kohta - hästi kirjutatud jutt spetsialisti Mäe Marika sulest, mis avas väga kenasti mitmesuguseid taustu. Omal ajal sai põnevusega lugeda lugusid sellest, kuidas mõned muistsed tegelased küll mõistagi surnuna, aga igas mõttes väga hästi säilinuna kuskilt soodest üles leiti või kuidas mõningaid märkimisäärse tähtsusega asulakohti või laevu või templeid või mida iganes samamoodi lahti kaevati, ja ikka mõeldud, et jah, Eestis paraku pole sellist muinasaegset objekti, mis laiemaltki maailmas huvi võiks pakkuda (noh, Kaali järv ehk välja arvatud, aga see ei ole lõppeks nii väga "arheoloogiline"). Nüüd siis paistab, et Salme leiud on küll sellised, millel on tugev potentsiaal saada kaugemalgi tuntuks.

Loetud: Sirp, 26.08.2011
Vaadatud: Nipernaadi (ETV), Igavene (Showtime)

No comments:

Post a Comment