17.6.14

Esmabased mõtted

KDE tõlkimise osas oli formaalse panuse osas täna "laisk" päev, küll aga pingeline: eile mainitud Krita ja KStarsi nood viimased rasked osad said samuti läbitud ja ära tõlgitud, ehkki mõnegi asja osas jäi endiselt väikeseid kahtlusi - mitte et ma poleks lõpuks (ja loodetavasti õigesti) aru saanud, mis mida tähendab, vaid just eestikeelsed vasted, sest mõnele asjale ei paistnud eesti keeles neid mitte olevat (kas või näiteks "meridian flip"või ka mõnede galaktikate ja udukogude nimed KStarsis). Aga noh, loodaks siiski, et kõige hullem välja ei kukkunud. Mis ühtlasi tähendab seda, et stabiilses harus on rakenduste poole pealt kõik taas tõlgitud ning aeg on asuda dokumentatsiooni kallale, mida sellest hoolimata, et haru on stabiilne, on ometi parandatud ja täiendatudki.

Jalgpalli MMil oli täna hõrku elamust tõotavaid matše lausa mitu, neist esimene, Saksamaa ja Portugali vahel, seda ka kindlasti pakkus. Eks ma muidugi uskusin eelnevaltki, et Saksamaa selle ikka võidab, aga Portugalist võis oodata väga ägedat vastupanu ja halvimal juhul isegi sakslaste mängumassina kriiksuga seismapanemist. Seda siiski ei juhtunud, mida tõestab veenvalt ka lõpptulemus 4:0. Portugallased jäid hätta juba esimestest minutitest saadik ega teinud enda elu sugugi lihtsamaks, kui üks neist otsustas heast peast minna maas istuvat vastast peaga koksama. Mille eest tuli loomulikult ka kohe punane kaart. Aga mitte tingimata vähemuses mängimine ei olnud Portugali hädade põhjus, vaid meeskonna enda suhteliselt abitu ühistegutsemine ja kokkumäng, mis neil kuidagi ei sujunud, erinevalt sakslastest, kel see vankumatu raskusega vastaseid aina surus ja surus. Niisiis, nagu nii sageli, võib vähemalt turniiri alguses öelda, et Saksamaa massin paistab vaat et võitmatuna - mis, nagu kogemus on näidanud, ei pruugi jääda kestma paraku lõpuni ...

Teist mängu Iraani ja Nigeeria vahel seevastu võis oodata rohkem seepärast, et näha, mida need meeskonnad suudavad: muidu on nad ju sellised heal juhul korralikud teise ešeloni võistkonnad, aga viimase aja tasemest vähemalt mul palju aimu polnud. Ja ega ei saanud ka nüüd, kui seda mitte välja arvata, et mõlema tase paistis olevat õige nigel: nigeerlastel nagu üldse kokkumäng puudus, võistkonna asemel oli väljakul pigem üksteist omaette mängivat pallurit, iraanlastel oli küll meeskonnamängu teataval määral olemas, aga see oli üsna nigel. Pusimist oli sestap mängus palju, sellist viljatumat laadi, ja nii pole ka väga imestada, et tulemuseks oli turniiri esimene viik, sealjuures sootuks väravateta 0:0.

Päeva viimasest mängust Ghana ja USA vahel võis võistkondade varasema ajaloo tõttu oodata samuti põnevust ja mingil määral seda tuligi. Ameeriklased on mulle ikka meeldinud oma mängu poolest - või õigemini mitte nii palju mängu poolest (sest selles osas on USA mehed võrreldes kaasmaalannadega, kes kuuluvad maailma absoluutsesse tippu, ikka veel väga kaugel), kui just äärmiselt ökonoomse ja pragmaatilise mängufilosoofia poolest. Täna avaldus see eriti ilmekalt: nad lõid värava ära esimese poole minutiga ja võtsid siis peaaegu täielikult umbkaitse sisse (õnneks mitte päris täielikult, vaid siiski natuke elavamalt liikudes), sest, nojah, edu oli ju olemas, milleks enam pingutada. Ghanalased seevastu mõistagi pingutasid, väga pingutasid, ja lõpuks saatis nende ponnistusi ka edu. Mille peale ameeriklased leidsid olevat paraja aja jalad tagumiku alt välja kerida ja lüüa veel üks, seekord juba 2:1 võidu taganud värav :-) Iseasi, kas niisugune taktika kõigi vastu aitab, aga et nende ttreener on ise hea mängija olnud Klinsmann, võib oodata, et see pole ka nende ainuke taktika (varasematel aastatel on nad ka teistmoodi mänginud, mõnikord edukalt, mõnikord vähemalt visalt vastu pannes). Aga eks näeb, ees on neid ootavas Portugal ja Saksamaa, kellega niisugune taktika vaevalt et läbi lähekski.


Loetud: Imeline Ajalugu 6/2014
Vaadatud: jalgpalli MM: Saksamaa-Portugal (ETV), Troonide mäng (Fox), jalgpalli MM: Iraan-Nigeeria (ETV), jalgpalli MM: Ghana-USA (ETV)

Tarkvaratõlked:
KDE stabiilne haru 1, 2
KDE arendusharu

1 comment:

  1. www.nf4008.org Link Alternatif Bandar Judi Sabung Ayam S128

    Informasi selengkapnya hubungi :
    WA : +62812-2222-995
    BBM : BOLAVITA
    Line : cs_bolavita
    WeChat : BOLAVITA

    ReplyDelete