16.6.14

Pühabased mõtted

Tänasega sai KDE tõlkimise rindel stabiilses harus ka viimane suurem takistus ületatud ning kontoritööpaketi Calligra tõlked peaaegu täielikult värskendatud. Niisiis, rakenduste poole pealt on jäänud veel kõigest samuse Calligra koosseisu kuuluva joonistamisrakenduse Krita tõlke lõpuleviimine (mis on muidugi raske, sest nojah, joonistamine on iseenesest vahva ja loominguline, aga selle teisendamine digitaalsesse keskkonda nõuab igasuguseid senikuulmatuid matemaatilisi asju ja muud sellist, mida on kohati lausa keeruline mõista) ning juba varem mainitud astronoomiarakenduse KStars astrofotograafiat puudutav osa (mis on samuti mulle raske, eelkõige teadmiste puudumise tõttu). Aga noh, mõlemad mainitud teadmisvajakud on loomulikult ületatavad, ma loodan :-)

Jalgpalli MMi tänane esimene mäng Šveitsi ja Ecuadori vahet oli üks neist, mida ma omajagu ootasin, sest mõlemad on sellised väga tublid, ütleme, mitte just esimese suurusjärgu tähed, aga väga head teise järgu tegijad. Paraku vähemalt esimesel poolajal ja valdavalt teiselgi jättis mõlema mäng tublisti soovida: Šveits justkui mängis nagu õpiku järgi korralikult, aga kuidagi väga tuimalt, justkui pooles vinnas; Ecuador samas oli ehk loomingulisem, aga kohutavalt rabe. Teine poolaeg oli ehk pisut elavam, eriti päris lõpusekundid, kui šveitslased murdsid pikalt püsinud viigiseisu ja suutsid saavutada 2:1 võidu - rohkem küll nagu seepärast, et ecuadorlased võtsid viimseil hetkel ette rünnaku, mis edu ei toonud, ja jäid siis ootama lõpuvilet, erinevalt šveitslastest, kes tundsid, et võiks veel ühe reidi vastase värava alla ette võtta, kus enam polnudki õieti kedagi ees. Aga jah, kokkuvõttes oli selline pigem rahulolematust tekitav mäng siiski.

Seevastu teine mäng Prantsusmaa ja Hondurase vahel pakkus kuhjaga vaatamist, eriti neile, kel vägivallatungid pealispinna all pulbitsevad. Tulemus 3:0 kajastab jõudude vahekorda päris hästi, aga ühtlasi võib-olla just see tingis ka selle, et mäng oli väga toores (tõsi, see kipub sageli juhtuma mängudes, kus üheks pooleks on prantslased: mitte et nad ise tingimata nii agressiivsed oleksid, aga võib-olla nad kohe oskavad vastases eriti halbu külgi esile tuua), tuues muu hulgas kaasa ka ühe honduraslase eemaldamise väljakult punase kaardiga.

Kõige oodatum oli mõistagi kolmas mäng Argentina ning Bosnia ja Hertsegoviina vahel: esimest peavad mõnedki nii tugevaks, et võiks tulla maailmameistriks, aga teiselgi on omajagu poolehoidjaid, mitte küll nii kõrge koha peale, aga siiski (minu arvamus neist väga kõrge pole, osaliselt ka teadmatuse tõttu, osaliselt muidugi seepärast, et kõige kuulsam bosnialane paraku ei mängi mitte esiisade kodumaa, vaid hoopis Rootsi eest, aga sellele turniirile teatavasti ei pääsenudki). Maailmakuulus Messi muidugi ka hiilgas, nii palju kui bosnialased tal seda teha lasksid ja loomulikult mitmel korral ka sellest hoolimata, aga tervikuna jättis küll 2:1 argentiinlaste võiduga lõppenud mäng mulle ometi kahtluseussi hinge purema, kas nad ikka tervikuna on nii head, et sel turniiril kaugele purjetada. Eks sellest annavad muidugi paremini aimu järgmised mängud, ehkki vaevalt suudab Iraan nende vastu midagi erilist ja Nigeerialgi võib raske olla.


Loetud: Akadeemia 6/2014
Vaadatud: jalgpalli MM: Šveits-Ecuador (ETV), jalgpalli MM: Prantsusmaa-Honduras (ETV), jalgpalli MM: Argentina - Bosnia ja Hertsegoviina (ETV)

Tarkvaratõlked:
KDE stabiilne haru
KDE arendusharu

No comments:

Post a Comment