12.2.11

Reedesed mõtted

Tavaline tööpäev, mida kärpis mõnevõrra ootamatult tänasele päevale sattunud ema ja ta poiss-sõbra külaskäik. Nähtavasti ema leidis, et muidu kaht tööpäeva lahutav puhkepäev oleks liialt segav, ning pidas siis paremaks täita see pojaraasukese külastamise "tööga" :-) Nii või teisiti, külakost, mida ta tõi, oli nagu ikka tasemel ja keelt alla viiv ja üldse hea, rääkimata muidugi sellest, et külaskäiguga kaasnes ka ühe ristsõna kaasatoomine, mille tühjade ruutude täitmine võttis veel veidi aega pärast nende lahkumist.

Tänane Sirp oli taas jälle paksult poliitikat täis (valimised on ikka üks neetud asi isegi spetsialiseeritud väljaannetele...), aga et suur osa sellest puudutas kultuuri rahastamise ja muid selliseid huvitavamaid küsimusi (või vähemalt oli suuresti sellistele teemadele pühendet), siis see kõige hullem ei olnudki ja vääris lausa põgusat silmamist. See-eest oli lehes väga huvitav intervjuu Zobeli Reinuga keskaegse Tallinna, nojah, tahaks ju öelda, et arhitektuurist, aga tegelikult räägiti seal palju huvitavamatest asjadest, mida arhitektuurist tuletada annab.

Täna proovisin anda oma pisikese panuse LibreOffice'i paremasse eestindamisse. Selleks on kena võimalus internetis - nojah, lõplik otsustamine on seal mõistagi tõlkekoordinaatori käes, aga "soovitusi" anda igal juhul saab. Ma ei ole küll veel LibreOffice'it päriselt kasutanud, aga pärast Aini lahkumist - rahu tema põrmule! - on ka OOo-s tulnud üht-teist juurde ja vähemalt seni on LO rada veel nii koos OOo-ga, et enamik stringegi on ühed ja samad.

Pärast kolm nädalat väldanud segast olukorda sai Egiptuse "Twitteri-revolutsioon" täna lõpuks vähemalt esialgse lahenduse, kui kodanik Mubarak võimult taandus. Või noh, mis ta nüüd nii väga taandus, rohkem pandi taanduma - sisuliselt oli ju tegemist sõjaväelise riigipöördega. Mis ei ole ju Aafrikas midagi erakordset, ainult et Egiptuses käivad need väga pika vinnaga - senine samuti sisuliselt sõjaväeline hunta tuli võimule juba peaaegu 60 aasta eest... Egiptuse viimase sajandi revolutsioonid on olnud küll nii Aafrikas kui ka Lähis-Idas teataval määral teenäitajaks (lõppeks on ju tegemist ikka päris suure ja mõjuka riigiga), nii et võib põnevusega oodata, kas ja kuidas see sedakorda naabruskonda mõjutab. Vandliranniku "jumal-presidendil" võiks näiteks olla sellest mõndagi kõrva taha panna, kuigi sealne olukord on rohkem kodusõja- kui revolutsioonihõnguline... Praeguse Egiptuse hunta koosseis muidugi erilisi muudatusi ei tõota, aga eks niimoodi oli ka 1952. aastal, kui vormiliselt tõusid esialgu võimule üsna tugevasti senise režiimiga seotud tegelased, kes aga peagi ka areenilt kadusid. Aga eks näeb, kuhu rahva entusiasm ja (mitmesuguste taotlustega) välisriikide ilmselt veelgi tugevnev surve välja viib.

Tänasele päevale langes ka tõsiselt suur, lausa vapustav üllatus. Ma olen küll visa ristsõnade lahenduste ärasaatja ja ka mõnel muul juhul panustanud sellesse, et mu nimi mõnes loosirattas keerleks, aga senine elu on näidanud, et üldiselt see nimi sinna keerlema jääbki, kuni ära visatakse - parimal juhul on mõni auhind osaks langenud nii kord paari-kolme-nelja aasta jooksul (see tähendab, et päris tundmatu loosiõnne monalisalik naeratus mulle ei ole, aga ta on siiski äärmiselt haruldane külaline, umbes nagu lumeinimene, keda ju mõnikord harva nähakse, aga keegi ei ole kindel, kas ta ikka on üldse olemas... :-) ). Ent täna selgus, et vastamine kirjastuse Varrak juubeli puhul nende Facebooki lehel esitatud küsimusele, millist nende välja antud raamatut viimati ollakse loetud, keerutas loosirattast paljude teiste seas ka minu nime välja! Nojah, elukogemus :-) sunnib küll arvama, et pigem oli neid vastajaid liiga vähe või siis läks lihtsalt midagi segamini, aga igal juhul andis see haruldane sündmus põhjust tõsiselt rõõmustada, seda enam, et auhind kujutas endast kirjastusele igati kohaselt raamatut, sealjuures sellist, mida ma arvatavasti ise ei oleks endale hankinud, aga auhinnaks saanuna kindlasti kunagi läbi loen ja mine tea, äkki meeldib ka.

Loetud: Sirp, 11.02.2011; Vikerkaar 1-2/2011
Vaadatud: NCIS: Kriminalistid (TV3), Spioonid (ETV), Fist of Legend (RTL2)

Ilmunud tõlked: G. Schöpflin. Determinismi peibutused (Diplomaatia 2/2011)

No comments:

Post a Comment