16.7.12

Pühabased mõtted

Tavaline tööpäev, millest võttis oma tüki traditsiooniline jalutuskäik külastamaks ema ja ta poiss-sõpra. Õnneks oli ka ilm täna ideaalilähedane - nojah, paraku küll taevamärjukese langemist ihule ei õnnestunud nautida, sest need hood jäid just aega enne mu väljaminekut ja pärast mu kohalejõudmist (ning samamoodi ka tagasi tulles), aga ega siis kõike head ka korraga ei saa. See-eest ema juures mõistagi sai seda head palju, nii ihule kui hingele. See viimane oli sedakorda tavalisest ristsõnavihikute nautlemisest laiemgi. Selgus, et ema on suguvõsalugu natuke edasi puurinud ja mitte ainult puurinud, vaid nappi puhkusenädalat tulusalt ära tarvitades isegi kirja pannud. Nojah, peamine osa on muidugi endiselt see kõige lähemate sugulaste lugu, aga natuke on juures ikka ka varasemat ja laiemat suguvõsa. Ma sain aru, et tal on lausa hull mõte seda veel veidi viimistleda ja isegi trükkida lasta, mitte küll laiemaks müügiks, vaid rohkem suguvõsa enda sees levitamiseks
 ...

Muide, teel ema juurde ümbritsevat jälgides, eriti Mooni tänava lõiku Räägu ja Kuldnoka vahel, mis mu tavapäraselt läbitaval teekonnal on kattega teedest kindlasti kõige ahtakesem ja kus kas selle tõttu või selle kiuste on siiski maha märgitud jalakäijate rada, tekkis pähe kiuslik mõte, mille ma veidi hiljem ka Facebookis avaldasin ja siin nüüd täies mahus reprodutseerin:
tuju on kohe selline rõõmus, et
tõstaks tüli tühja pärast
kisuks kiusu kurja pärast
valaks vaenu vimma pärast
selgitusi sooviks soovolinikult:

miks küll valitseb linnatänavail ehe sooline diskrimineerimine? Need jalakäijate teede/radade märgistused - olgu peale, laps on seal kenasti, see on hea, väikestega peab arvestama, aga miks ometi on seal kõrval ikka ja alati nii rõivastuse kui soengu kontuuri põhjal ilmselgelt naisterahva kujutis?
Stereotüüp, mõistagi, tugineb reaalsusele ja tõepoolest, eks enamasti olegi pisikestel näpu otsas emme või tubli õeke, aga siiski-siiski, oma silmaga olen näinud, kuidas need väikesed on sõrme otsa haakinud või käru lükkama utsitanud ka issi või vennakese vanema. Isegi seadusandjad on ette näinud emapuhkuse asemel juba vanemapuhkuse, kus aga on liikluskorraldajate silmad?

Loetud: Horisont 4/2012
Vaadatud: USA jalgpalli kõrgliiga: New Yorgi Red Bulls - Seattle'i Sounders (TV12)

No comments:

Post a Comment