13.7.10

Esmabased mõtted

Tavaline esmaspäev elik tarkvara tõlkimisele pühendatud päev. Sedakorda alustasin päeva haruldasema külalisega, nimelt küljendamisrakenduse Scribus tõlkimisega, millel peagi on välja tulemas uus versioon (1.3.8). Seal polnud just kuigi palju muutunud (tõlkimise mõttes siis), sestap vaatasin ka Scribuse arendusharus veidi ringi ja kuigi seal oli märksa rohkem teha, võtsin ka selle ette ja tehtud sai seegi. Vähemalt üks aegajalt pähe kummitama kippuv probleem sai mõneks ajaks lahendatud.

KDE tõlkimise vallas läksin edasi peamiselt dokumentatsiooni korrastamisega ja edenemine oli üsna korralik, nii et võib uskuda, et ehk saab järgmisel esmaspäeval kõik ära tõlgitud, välja arvatud siis tolle mängukese Kajongg käsiraamat, mis nõuab spetsiaalset pühendumist koos kasutajaliidese tõlkega... Üle tüki aja oli põhjust rõõmustada ka selle üle, et kõiki neid tõlkeid siiski keegi ka vaatab ja kasutab: sain teha paar parandust, millele juhtis tähelepanu Pingviini foorumis tegutsev isik kasutajanimega ordi. Kõigi muude probleemide kõrval ongi see nii-öelda korrektuuriprobleem üks hädisemaid: ma jõuan küll enam-vähem tõlgetega mäele ja heal juhul isegi mõningate lisaasjadega, aga vaat selleks ülelugemiseks ei jää mitte aega - ja parem olekski, kui seda teeks keegi teine. Paraku sellist "teist" pole aastatega kuidagi ilmunud (ega ole ma ka osanud otsida, muidugi...). Äärmiselt vähene tagasiside tekitab kaks vastandlikku mõtet: kas ma teen tühja tööd ja keegi ei kasutagi KDE-d, eriti eestindatud kujul, või siis olen ma nii superhüpermegahea tõlkija, et polegi midagi kellelgi öelda. Ahvatlev oleks muidugi seda viimast uskuda, aga asjaolu, et peaaegu iga kord, kui ma tõlked jälle ette võtan, leian ma sealt ka puhtaid kirjavigu (puuduvaid või liigseid tähti ja muud sellist - nagu tänagi parandatud viga, kus "prügikasti" asemel oli "prügikati" - kah ju vahva sõna, aga mitte seal, kus ta oli...), natuke takistab... :-) Seepärast oligi väga rõõmustav, et ordi kujul leidus keegi, kes osutas vigadele.

Sattusin lugema Telegraphist, et mõned briti ajaloolased on väidetavalt leidnud üles kuulsa kuningas Arthuri ümarlaua. Tõsi, see ei olevat sugugi tosinale või nii mehele mõeldud lauake, vaid selline korralik, mille taha mahtus ikka tuhatkond meest. Igatahes huvitav uudis oli. Nüüd oleks veel ainult vaja ära tõestada, et kuningas Arthur ka on olemas olnud... :-)


Loetud: Akadeemia 7/2010
Vaadatud: Aardekütt (TV11), Kaks ja pool meest (Kanal2), Gemini Division (Pro7)

Ilmunud tõlked: Abdul Turay: tuba üks null üks (Postimees, 12.07.2010)

No comments:

Post a Comment