29.9.10

Teisibased mõtted

Tavaline tööpäev, mida küll veidi kärpis Postimehe äkiline soov saada tõlgituna üks artiklike Moskva linnapea Lužkovi Juri tagandamise kohta, mille ma ka kohusetruult täitsin.

Täna võis lugeda veel ühest vaba tarkvara maailmas toimunud suuremast lahkulöömisest mind puudutanud hiljutise Mandriva ja Mageia lahknemise järel. Nimelt leidsid õige mitmed OpenOffice.org-i arendajad ja muud kaasaelajad, et suurfirma Oracle, kelle alluvuses nad ametlikult praeguseni tegutsesid, ei ole sugugi mitte hea ja korralik peremees ning pidasid paremaks asuda edaspidi asju ajama omapäi, kogukonnana. Et OOo nimi kuulub kaubamärgina Oracle'ile, on selle hargnemise (kuigi see pole ehk antud juhul õige sõna, sest eestvedajate sõnavõttudest võis aru saada, et nad ei taha mitte edasi minna uue tootega, vaid ikka selle vana hea OpenOffice.org-iga, nii et kui Oracle peaks loobuma nendega koostööst, siis jääks pigem nende toode hoopis selliseks "haruks" :-) ) tulemus esialgu nimega LibreOffice, mis õieti on ju seesama OpenOffice, ainult et teise keele baasil. Eks näeb, mis nende ettevõtmisest välja tuleb, igatahes tärkas väike lootus, et ehk hakkavad nüüd asjad paremini liikuma, sest kuigi OOo ei ole sugugi halb asi (ma ju kasutan seda igapäevaselt), on seal siiski üsna mitmeid asju, mis võiksid olla teisiti ja paremini (mind rohkem puudutavatest võimalustest näiteks väga hooletuses registrid). Oleks muidugi veel kenam, kui sellest ka mõned kaasmaalased õhutust saaksid ja keegi võtaks uuesti enda kanda ka OOo (või ka tolle LibreOffice'i) eestindamise taaga, mis pärast Vagula Aini lahkumist siinsest maailmast on täielikult soiku jäänud - loota ju ikka võib...

Guardianis oli lõbus looke iseäralikest kokaraamatutest, sedapuhku siis vampiiride ja zombide omadest :-) Nojah, millest kõigest ei saa ka kokaraamatuid kirjutada - iseenesest on maailmas, olgu reaalses või väljamõeldus (mis tegelikult on ju küll üks ja sama) äärmiselt vähe asju, mida ei saa süüa (ja nende puhul, mida ei saa, on asi pigem selles, et seni ei ole välja mõeldud, kuidas neid süüa :-) ), ja sestap on ka sellest hoolimata, et enamik inimesi piirdub tavaliselt kümnekonna roaga, vaid haruharva midagi erilisemat proovides, ikka ja jälle võimalik käia välja natuke modifitseeritud retsepte või isegi lihtsalt juurde kuuluvat juttu varieerides aina uusi kokaraamatuid vorpida. Loo kommentaarides mainiti veel mõningaid vahvaid kokaraamatuid, nagu Doktor Who või Tähesõdade oma, ja mul endal tuli meelde Keskmaa kokaraamat, aga jah, horoskoopide ja eneseabi kõrval on ilmselt kokaraamatu kirjutamine üks kindlamaid kindla peale minekuid... :-)


Loetud: Akadeemia 9/2010
Vaadatud: Supernatural (Kanal2)

No comments:

Post a Comment