28.9.10

Esmabased mõtted

Tavaline esmaspäev, see tähendab tarkvara tõlkimisele pühendatud päev. Et Mandrivas pole endiselt mingit aktiivsust ja Mageia pole samuti veel nii kaugele jõudnud, et tõlkimisest saaks rääkida, siis oli seegi kord KDE-le pühendatud. Üritasin suhteliselt palju ära teha, et veidi kompenseerida eelmise nädala vahelejäämist - ja teataval määral jõudsingi. Natuke oli stabiilses harus sõnesid juurde tekkinud või ülevaatamist nõudvaks muutunud, aga peamine aur läks mõistagi arendusharu peale. Seal jõudsin enam-vähem kõik need extrageari asjad korda seada, millest hetkel jõud üle käib (see tähendab, et mõistagi ei puudutanud ma noid raskeid ja seni tõlkimata finantsrakendusi ja veel paari suuremat, rohket vaeva nõudvat rakendust), ning lisaks ka juba sõnepuutumatuse seisu ehk väljalaskele üsna lähedale jõudnud KOffice'is korra majja lüüa. KOffice'is, paistab, on üht-teist uut ja huvitavat, eriti tundus intrigeeriv mind mapping'ut (ma pidasin paremaks ta sellisel kujul, nagu ta praegu on teostatud, tõlkida "ideepuuks") pakkuv plugin. Igatahes tegus päev oli, kokku oma 800 sõnet tõlgitud, mis on päris palju, kui arvestada, et sedakorda oli valdavalt tegemist ka päristõlkimisega, mitte lihtsalt tuima kopeerimisega või ülevaatamise märgete eemaldamisega.

Täna sain teada, et vist esimest korda on ka Eestis kavas tähistada tõlkijate päeva, mis on kahtlemata üks äraütlemata tore asi, sest muidu pannakse tõlkijaid, kui väga üksikud erandid välja arvata (ja nemadki on rohkem tuntuks saanud millegi muuga, olgu siis presidendi nõustamise, arvamusartiklite kirjutamise või kirjanike ohjamisega...), tähele ikka peamiselt siis, kui mõnel neist on õnnestunud mõni millegi poolest oluline tõlge nii lootusetult nässu keerata, et see lausa kisub karmi sõimusulge haarama... Wikipedia andmeil on sellist päeva peetud juba üle poole sajandi, viimasel paarikümnel aastal siis ka nii-ütelda ülemaailmse ja ametlikuna. Eestis on seekord Solarise Apollose kavandatud üritus vististi esmakordne (vähemalt ma ei mäleta, et ma oleksin varem selle päeva tähistamisest midagi kuulnud, ehkki päevast endast on paaril korral ehk ühel või teisel pool juttu olnud) ja igal juhul juba ette suur tänu neile, kes seda suvatsesid korraldada. Üsna tõenäoliselt olen ka ise seal kohal, kui midagi väga ootamatut ette ei tule.

Täna võis ka lugeda, et eile väisatud Paide Vallitorn läheb oma kuuks ajaks uuesti kinni (mitte küll täielikult, rühmaekskursioonid on ikka võimalikud, aga niisama, heast peast sisse astuda ei saa), et ekspositsiooni lõplikult viimistleda. Nagu ma mainisin, oli see juba praegu päris korralik, aga eks kindlasti saab seal ja ongi võimalik palju veel täiustada. Nii et millalgi järgmine aasta või hiljem tuleb nähtavasti uuesti külastada, et näha, milline siis "lõplik" ekspositsioon välja näeb.


Loetud: Diplomaatia 9/2010, Akadeemia 9/2010
Vaadatud: 100 sekundit (TV3), Välisilm (ETV), Kaks ja pool meest (Kanal2), Ärapanija (Kanal2), Fringe (Pro7)

No comments:

Post a Comment