4.6.13

Esmabased mõtted

Tavaline tööpäev, millesse tõi vaheldust nii ühe artikli tõlkimine Postimehe hüvanguks kui ka üks väljaskäik, mille sihiks oli minna kuulama Lucase Edwardit, kes oli tulnud Eestisse mille iganes pärast, aga soostunud ka oma viimast raamatut "Pettus" avalikult esitlema. Ei saa muidugi jätta märkimata, et selle tõlkija oli seesinatne siinkirjutaja :-) Raamat ilmus muidugi juba õige hulga aja eest, aga eks ta ole, sugugi alati ei saa eriti välismaalasest autorit tõlke ilmumise ajaks kohale. Ei saa loomulikult märkimata jätta ka seda, et jutu sees pidas Lucas vajalikuks mind (õigemini küll lihtsalt tõlkijat - täiesti võimalik, et mu nimi pole tal lihtsalt aktiivses mälus) kiita kiire ja korraliku tõlke ning ka mõningate esitatud märkuste eest, tuues kõrvale näite ühest teisest, nimetamata jäänud keelest (kuigi mul on pisut alust arvata, millisega võib tegu olla), kus lubatud maksimaalset kiirust - ja kus olevat lootust, et ehk järgmise aasta algul tõesti ka raamat ilmub ...

Mõistagi keerles suurem osa jutuajamisest mitte nii palju tema raamatute enda kui nende sisu ümber ehk siis lahtiöelduna selle ümber, kas tema hoiatused Venemaa ohtlikkusest on ikka õiged ja kuidas nendesse on suhtutud ja suhtutakse. Autorina, kes nii raamatutesse valatud kui ajakirja veergudel avaldatate sõnade eest vastutust kannab, oli Lucas loomulikult seda meelt, et tema raamatutes väljendatud mõtted on kõik õiged, võib-olla isegi liiga leebed. Ta ei unustanud ka ära märkimast poliitikuid, kes eelmise raamatu "Uus külm sõda" ilmumise ajal olid teda tauninud hüsteerilisuse ja Venemaa-vaenulikkuse eest, nüüd aga kasutavat lausa täpselt samu väljendeid, millega tema Venemaad iseloomustas ... Eks ole, poliitikas loevad ainult hetkehuvid ja poliitiline mälu annab lühiduse poolest kuulsale havile silmad pika puuga ette.

Ühtlasi võis ka teada saada, et ta juba tegutseb järgmise raamatu kallal ja et selle sisuks tuleb "küber", ilmselt peamiselt siis kübersõda ja muud sellega seotud ilmingud. Millega seoses ei jätnud ta taas toonitamata oma ilmselget sümpaatiat Eesti suhtes, kel olevat ka selles valdkonnas "nagu alati juba ammu enne teisi õigus olnud". Eks loodame siis, et see raamat valmib kiiremini, nagu ta lubas, sest kindlasti on teda alati huvitav lugeda, isegi kui alati kõigi tema mõtetega mitte nõustuda (viimast on mul ette tulnud mõnikord artiklite puhul, raamatutes siiski mitte).

Loetud: TM Kodu Ja Ehitus 6/2013
Vaadatud: Ülisalajane (Kanal2)

No comments:

Post a Comment