20.6.13

Kolmabased mõtted

Tavaline tööpäev.

Täna olid konföderatsioonide karikal kavas esimesed teise ringi mängud ja põnevust pakkusid need kõvasti. Kui brasiillased olid esimeses ringis jaapanlased mängleva kergusega ja oluliste raskusteta purustanud, siis mehhiklased, kes olid pidanud küll Itaaliale lõpuks alla vanduma, andsid täna tõeliselt võimsa lahingu. Brasiilia küll lõpuks võitis 2:0 lausa, aga selle võidu saavutamiseks tuli neil vaat et sõna otseses mõttes kilomeetrite kaupa okastraati järada ja järjepanu peaga vastu müüri tormata ning samal ajal oma värava ees tohutuid pingutusi teha, et see puhtana hoida.

Veelgi dramaatilisem - senistest kindlasti kõige enam - oli Itaalia-Jaapani mäng. Kui Itaalia oli esimeses kohtumises Mehhikoga siiski suutnud peaaegu läbi kogu mängu domineerida, siis seekord oli esimene ja viimane pooltund täielikult jaapanlaste päralt ning selle vältel tundus, et itaallastel ei tule kohe midagi kuidagi välja. Paraku oli nende kahe pooltunni vahel veel üks (esimese poolaja lõpp ja teise algus), mille vältel Itaalia suutis end just nii palju koguda, et korralik vastulöök anda. Äärmiselt vihase võitluse lõpuks oli skoor 4:3 Itaalia kasuks, aga sama hästi oleks see võinud ka teistpidi olla.

Igatahes viimase ringi Brasiilia-Itaalia mängust võib oodata samamoodi ägedat andmist, sest mõlemad on küll edasipääsu poolfinaali kindlustanud, aga just selle mängu tulemus määrab, kes läheb vastamisi teise grupi võitja ja kes teise grupi teise koha saanuga. Ja et on üpris usutav, et teise grupi võidab Hispaania (kuigi see pole muidugi kindel, jalgpall on teatavasti ju ümmargune), siis vaevalt tahab kumbki teiseks jääda ja Hispaaniat vastaseks saada ...

Ma tahaksin siin ka potentsiaalsetele lugejatele ühe abipalve esitada. Nimelt selgus mulle kerge üllatusena, et mu suguvõsa esimesed teadaolevad liikmed 16. sajandi teisel poolel tegelesid Vändra kandis jahikullide kasvatamisega. See tõi meelde umbmäärase mälestuse, nagu oleks ma kunagi kusagil kohanud viidet mingile uurimusele, mis käsitles pistrikute või ka muude jahilindude kasvatamist ja kasutamist vanema aja Eesti- või Liivimaal, võimalik, et eesti, aga võib-olla ka saksa või veel mõnes muus keeles. Ent ei mälu pingutamine ega põgus otsing ei ole andnud seni mingeid tulemusi, nii et kui mõnel samusel potentsiaalsel lugejal peaks olema selle kohta midagi teada, ootaksin hea meelega viiteid, kust või mida edasi otsida või lugeda.

Loetud: Imeline Ajalugu 6/2013
Vaadatud: EÜE segu (ETV), Ahviaasta (ETV2), jalgpalli konföderatsioonide karikas: Brasiilia-Mehhiko (Yle2), jalgpallo konföderatsioonide karikas: Itaalia-Jaapan (Yle2)

No comments:

Post a Comment