22.12.13

Laubased mõtted

Tänasesse unisevõitu ametlikutalvehakupäeva tõi pisut elevust õhtupoolikule langenud jalgpalliklubide maailmameistrivõistluste finaal, kus vastamisi läksid niigi kõikvõimalikke tiitleid võitnud ja nüüd seda viimast jahtiv Müncheni Bayern ning turniiri suurüllataja, korraldajamaa Maroko meister Casablanca Raja, kes teatavasti ei pääsenud oma konföderatsioonis viimati isegi mitte põhiturniirile, aga ometi suutis nüüd teiste konföderatsioonide kullasäras võitjad tõhusalt välja lülitada.

Kuigi Raja võit Lõuna-Ameerika konföderatsiooni meistri Atlético Mineiro üle oli ülimalt hämmastav ja tekitas igasugu mõtteid, ei uskunud siiski vaevalt keegi peale nende enda ja teiste marokolaste, et nad ka finaalis nii võimsa vastase vastu suudavad sama edukalt mängida. Ja need mitteuskujad ei eksinud: tulemuseks jäi 2:0 Bayerni kasuks. Siiski tuleb öelda, et Bayerni poolt vaadates poleks see palju suurem saanudki olla, samal ajal kui Raja poolt vaadates ei oleks võimatu olnud ka kaks või isegi kolm väravat saada ja ehk isegi viiki mängida (mis oleks tähendanud edasiminekut penaltite ja seega täiesti ennustamatu tulemuse peale, kus ehk, aga ka ainult ehk sakslaste puurivahil Neueril oleks olnud mõningane eelis).

Päris kiiresti tulnud avavärav ning sellele samuti suhteliselt kiiresti järgnenud teinegi lõid Raja mängu esimesel poolajal veidi segi ja muutsid pisut kahvatuks, nii et suur osa mängust käiski nende poolel, aga teiseks poolajaks olid nad end nii palju kogunud, et tekitasid Bayernile tõsist peavalu, pannes oma väravaesise üsna kindlalt kinni ja suutes õige mitmel korral ohtlikult vastase värava all tegutseda (nagu öeldud, ei oleks midagi imestada olnud, kui nad oleksidki suutnud kaks või isegi kolm väravat lüüa). Nii et kui esimese poolaja lõpus tundus, et mäng läheb igavaks kätte ära, siis teine poolaeg tõi elavust tublisti tagasi.

Aga noh, klassivahe oli samas ka päris selgelt näha, eriti söödumängus, ja nii võis Bayern lisada järjekordse trofee oma riiulitele, kus niigi ruumi juba vaat et nappima kipub - viimase aastaga on nad võitnud peaaegu kõik, mida üldse ühel klubil võita annab, ainsaks erandiks Saksamaa enda superkarikast ilmajäämine (aga selle said nad aasta varem, nii et seegi on neil olemas, kuigi mitte viimasest ülihooajast). Ja kui praegust hooaega vaadata, siis ei oleks midagi imestada, kui Bayern suudaks ka seekord sama võimsalt esineda: Bundesligas on nad poole hooaja peale päris kindlalt juhtimas, kodustel karikavõistlustel ei ole neid samuti seni kaotus tabanud (ja veerandfinaalivastane lubab oletada, et ei taba ka järgmises mängus), Euroopa meistrite liigas jõudsid nad ka kenasti edasi ja kuigi järgmine vastane on eeldatavalt küllalt tugev (Arsenal), siis ei imestaks sugugi, kui nad ka seal taas suudavad vähemalt finaali jõuda. Aga hooaeg kui selline on muidugi veel noor, eks näeb, kas nad suudavad sääl pilvekõrgustes lõpuni välja püsida või kukuvad nad siiski mõnest rebendist läbi, kust päikesekiir hoopis kellele teise palet pääseb silitama ...

Loetud: Akadeemia 12/2013
Vaadatud: ENSV (ETV), Doctor Who (BBC Entertainment), Harry Potter ja surma vägised - 1. osa (Kanal2), jalgpalliklubide MMi finaal: Müncheni Bayern - Casablanca Raja (Eurosport2)

No comments:

Post a Comment