23.7.13

Esmabased mõtted

Tavaline tööpäev.

Kui eilsed jalgpalli EMi veerandfinaalid pakkusid küll põnevust, aga olid siiski üldiselt oodatud tulemusega, siis tänaste mängude tulemused olid mõnevõrra ootamatud, ühel juhul lausa šokeerivalt üllatavad. Esimeses tänases mängus Norra ja Hispaania vahel võis eeldada väga võrdset võitlust, ehk küll pisut paremusega Norrale, aga ma ise salamisi lootsin, et ehk hispaanlannad suudavad end näidata taas parimast küljest ja asja enda kasuks keerata. Ja tehniliselt nad valdavalt väga head mängu näitasidki: söödud üldjuhul olid kenad ja täpsed, pallivaldamine samuti päris hea, just nii nagu Hispaanialt, olgu meestelt või naistelt, oodata võikski. Aga mis neil seekord eriti tugevalt lonkas, oli taktika ja üldse korralik mänguplaan: mitte et see varasemateski mängudes oleks neil tugev külg olnud (see oli ju ka peamisi põhjusi, miks neil Inglismaaga nii palju vaeva tuli näha ja miks nad Prantsusmaale alla jäid), aga täna torkas see eriti silma. Norralannad seevastu andsid endast kindlasti parima ning nende äärmiselt kindel kaitse ja küll küllaltki vähesed, aga see-eest massiivsed rünnakud tõid ka edu - lõpu eel oli seis lausa 3:0 ja selles, et lõpuvile kõlades seisid tablool numbrid 3:1, on rohkem põhjust näha norralannade hoolimatust mõnel viimasel minutil kui hispaanlannade eriliselt head mängu.  Aga sellest hoolimata, et täna asjad nii läksid, on mul suur usk Hispaania võistkonda: seal on palju noori ja kui nad veel hoolikalt kokkumängu harjutavad ja üldse taktikaliselt arenevad, siis võib neist juba kuulda olla paari aasta pärast MMilgi, ehk. Nad on, muide, MMi kvalifikatsiooniturniiril Eestiga ühes alagrupis (tugevamatest on seal veel tänavusel EMilgi finaalturniirile jõudnud, aga eile veerandfinaalis Saksamaa käest kaotuse saanud Itaalia), nii et saab neid ka siinsamas Eestis millalgi näha.

Teine mäng Prantsusmaa ja Taani vahel eelneva arvamuse kohaselt nii suurt põnevust ei lubanud oodata: prantslannad olid seni esinenud väga võimsalt ja kuigi ma oma ajaveebiski olen maininud, et taanlannad mängivad hästi (allajäämine Itaaliale oli ikka päris napp), siis suurt kahtlust polnud, kes selle mängu võidab. Aga just siit tuli kogu selle turniiri kindlasti suurim üllatus: Taani mäng oli täna lausa suurepärane ning nad suutsid juba esimesel poolajal lüüa Prantsusmaale värava, samal ajal kui prantslannad, küll suurema osa ajast selgelt domineerides, ei suutnud kuidagi taanlannasid murda ja nende väravat liiga tõsiselt ohustada. Muidugi, pealelööke nad tegid, aga Taani väravavaht on tõesti hea (alagrupi mängus Rootsi vastu suutis lausa kaks penalti tõrjuda, mis on päris hämmastav) ja ka kaitse pidas, nii et midagi sellest ei tulnud. Ja ei tulnud ka teisel poolajal, kui vaid Taani kaitse poleks teinud üht apsu, mille eest määrati penalti. Taani väravavaht oleks napilt suutnud sellegi tõrjuda, aga löök oli siiski nii tugev, et seda ta ei suutnud. Prantslannad said sellest küll veidi indu juurde, aga ometi jäigi mängu lõppseisuks 1:1. Mis tähendas lisaaega, kus kõik jätkus samamoodi. Mis tähendas penaltisid ja siis hakkas asi juba väga meelde tuletama Prantsusmaa esinemist eelmisel EMil, kus nad samuti jõudsid veerandfinaali, kus mängisid Hollandiga viiki ning kaotasid penaltitega. Taani väravavahi headust arvestades oli see võimalus täiesti õhus tänagi - ja nii ka läks, kuigi mitte niivõrd Taani väravavahi hea töö tõttu (ehkki ta suutis tõrjuda ühe penalti), kuivõrd prantslannade arvatavasti närvitsemise tõttu, mispärast nad paraku lausa kahel juhul eksisid ja väravalegi pihta ei saanud ... Nii et 4:2 penaltitega Taani edasi ja Prantsusmaa koju. Tulemus, mida ei oleks kuidagi osanud oodata.

Nüüd on siis poolfinaalidesse jõudnud nelja võistkonna seas alagruppides alustanud viiest Põhjamaast lausa kolm esindatud: Rootsi, Norra ja Taani, ainsaks vastukaaluks neile samuti mitte just väga lõunamaa Saksamaa. Mis võib kergesti tähendada Põhjamaade omavahelist finaali - kui just Saksamaa ei suuda end täieliselt mobiliseerida ning kuuendat korda järjest ja üldse kaheksandat korda Euroopa meistriks tulla. Mida ma ühelt poolt küll loodan, aga teiselt poolt oleks ehk isegi hea näha taas troonimas Rootsit või Norrat (kes mõlemad on vastavalt ühe ja kaks korda suutnud Euroopa meistriks tulla, aga juba ammu-ammu), ehk isegi Taanit, kuigi nende šansse pean ma siiski suhteliselt väiksemaks (aga teiselt poolt, kes oleks enne tänast vankumatu meelekindlusega osanud pakkuda, et nad Prantsusmaad on võimelised võitma).


Loetud: Akadeemia 7/2013
Vaadatud: jalgpalli EM: Norra-Hispaania (Eurosport), jalgpalli EM: Prantsusmaa-Taani (Eurosport)

No comments:

Post a Comment