22.7.13

Pühabased mõtted

Tavaline tööpäev, millesse tõi traditsioonilise katkestuse ema külastamine. Mis sama traditsiooniliselt tähendas maru head, täna isegi veel magusamat ning suu- ja meelepärasemat kõhutäit, rääkimata sellele järgnenud peatäiest, seda viimast siis ikka ristsõnavihikute kujul. Tänase erilise magususe taga peitus asjaolu, et ema oli äsja Kunglast saabunud, näost särav ja õnnelik, et sai jälle künda ja külvata ehk aiamaal rahmeldada, ning kaasas loendamatul hulgal mitmesuguseid varte otsas kasvavaid vähem või rohkem ümaraid asjandusi, nagu vaarikad, sõstrad ja tikrid, kõnelemata juba täiesti värsketest kartulitest. Ja kui lisada, et viimaste kõrvale oli valmistatud imehea, lausa keelt alla viiv munavõi, no mida sa hing siis veel ikka tahad või tahta võid või oskadki.

Tõsi, küllap ma valmistasin emale siiski pisut meelehärmi, kui talle nii kallite nädalavahetuse romantikafilmide asemel nagu uni peale ajasin, et soovin hoopis jalgpalli vaadata. Millisele soovile ta ilma nähtava ohketa ka vastu tuli ja nii saingi seal ära vaadata EMi esimese veerandfinaali Rootsi ja Islandi vahel. Selle mängu tulemuses mul ja ma usun, et paljudel, juba ette erilist kahtlust ei olnud ning nii ka läks: Rootsi võitis 4:0. Mitte et islandlannad just kehvad oleksid, aga nende pääs kaheksa parema hulka oli siiski rohkem hea õnn kui midagi muud. Ja rootslannadest olid nad ilmselgelt kehvemad: neil ei avanenud õieti isegi ainsatki korralikku väravavõimalust.

Teine veerandfinaal Itaalia ja Saksamaa vahel oli samal ajal selline, mille tulemust ette küll ei osanud ega riskinud arvata: sakslannad olid selleks alagrupimängudes liiga ebastabiilsed olnud ja itaallannad piisavalt head. Aga mängu käigus selgus, et nagu ikka, suudab Saksamaa end vajalikul hetkel mobiliseerida. Ainuke kord, kus tekkis mõneks hetkeks tunne, et asjad ei pruugi nii minna, oli teise poolaja esimene veerandtund, aga sellega ka itaallannade võim ja jaks rauges ning nagu esimesel poolajal, läks ka teise poolaja ülejäänud osa päris kindlalt sakslannade dirigendikepi all. 1:0 tulemus oli siiski selline, mis päris head muljet neist ikkagi ei jätnud: potentsiaali on neil kõvasti, oma noorusest ehk nõndanimetatud põlvkonnavahetusest hoolimata, aga selle realiseerimine on veel kõva pähkel. Järgmine mäng Rootsiga ei saa kahtlemata kohe üldse kerge olema kummalegi, aga ma salakesi loodan siiski, et Saksamaa tuleb ka sellest edukalt välja.


Loetud: Akadeemia 7/2013
Vaadatud: jalgpalli EM: Rootsi-Island (Eurosport), jalgpalli EM: Itaalia-Saksamaa (Eurosport), Langev taevas (Showtime), World Invasion: Battle Los Angeles (Pro7)

No comments:

Post a Comment