17.7.13

Teisibased mõtted

Tavaline tööpäev, millesse tõid pisemat laadi katkestusi ühelt poolt ühe artikli tõlkimine Postimehe hüvanguks ja teiselt poolt jalutuskäik elukohajärgsesse suuremat sorti universaalmagasini ühelt poolt koduste toiduvarude täiendamiseks ja teiselt poolt tolle universaalmagasini välisseina ääres asuva pakiautomaadi juurde astumiseks, mille sees ootas mind ees üks raamatupakike, mille sisu olgu ka siin ära mainitud:


Kui juba raamatute peale jutt läks, siis olgu ka ära mainitud üks vahva raamat, mille ma laupäeval Türil kingituseks sain, aga millest suure sahmiga ja suguvõsa kokkutulekust ikka veel elevil läks meelest ära kirjutada:


Kui ma õigesti aru sain, siis on see raamatu suhteliselt unikaalne selle poolest, et tellijaks on Türi vallavalitsus ja saadagi vist on ainult sealt - ehkki Türist otseselt seal juttu sugugi pole, küll aga raudteest, mis ju teatavasti Türigi ajaloos ääretult tähtis on.

Jalgpalli EMil algas täna alagrupimängude viimane, otsustav voor. A-alagrupis olid vastakuti senised võidukad Rootsi ja Itaalia ning samuti kaotuskibedust maitsma pidanud Taani ja Soome. Kuigi Eurospordi kommentaatorid elasid kangesti kaasa Itaaliale ja nägid nende esimese poolaja mängus midagi suurepärast, siis minu silm seda hästi ei tabanud ja suutis näha vaid rootslannade tugevat pressi, millele itaallannad suutsid küll vastu seista, aga ise ei olnud võimelised midagi väga edulist üles ehitama. Teise poolaja alguses kõik jätkus pisut aega samamoodi, aga siis tuli läbimurre: rootslannadelt kaks väravat paari minuti sees ja ei jõudnud esimesest veel kümmet minutitki mööduda, kui kolmas otsa. See murdis Itaalia peaaegu lõplikult ning kuigi nad suutsid vahetustega natuke elu enda võistkonnale taas sisse puhuda ja isegi ühe värava lüüa, siis 3:1 tulemus oli minu meelest sellele mängule igati õiglane tulemus (arvaku siis nood Eurospordi kommentaatorid mida tahes).

"Kaotajate" mängus valmistas Taani, kes nii Rootsi kui ka Itaalia vastu oli jätnud äärmiselt sümpaatse mulje, mõningase pettumuse - kuidagi logisema kippus täna neil see mäng. Ja muidugi ei aidanud kaasa ka soomlannad, kes samamoodi eelmiste mängudega üritasid vastast nii visalt kinni hoida, kui vähegi suutsid. Siiski, taanlannade üheväravaline edu olnuks mängupilti arvestades rahuldav tulemus - aga paraku suutsid soomlannad siiski päris lõpuminutitel veel nurgalöögist Taani kaitsjaid ja väravavahti kena peasopsuga üllatada. Nojah, parastavalt võiks ju öelda, et kui taanlannad ei suutnud oma üleolekut nende esimese 85 minuti jooksul kindlamalt maksma panna, siis paras neile - aga kahju on natuke neist siiski, sest minu meelest mängisid nad Rootsi ja Itaaliaga võrreldes üsna samal tasemel. Aga noh, pall on ümmargune, tuleb taas kord tõdeda. Ja tegelikult ei pruugi isegi taanlannade jaoks kõik veel kadunud olla, sest veerandfinaali saab ju kolmest alagrupis kolmandaks jäänust kaks edasi.


Loetud: Imeline Ajalugu 7/2013
Vaadatud: Revolutsioon (Fox), jalgpalli EM: Rootsi-Itaalia (Eurosport), jalgpalli EM: Taani-Soome (Eurosport)

No comments:

Post a Comment