15.7.13

Pühabased mõtted

Tavaline tööpäev, millesse tõi traditsioonilise katkestuse ema külastamine. Nägime küll alles eile rongiga tagasi Tallinna sõites, aga noh, ega siis ei saa pühabasest omletist ja kõigest muust heast-paremast, mida vaid ema käsi ja süda valmistada suudavad, kuidagi loobuda. Nii et korralik kõhutäis ja paras peatäis, seda viimast mõistagi ristsõnade kujul, on kindlalt selja taga ning kõhu ja pea sees. Rääkimata pisukesest muljetamisest eilse suguvõsa kokkutuleku teemal ja ema abistamisest talle ikka veel pisut võõrast sünnipäevakingiks saadud uuest fotoaparaadist piltide arvutisse toimetamisel.

Tänaõhtused jalgpalli EMi mängud olid päris põnevad: nagu sageli, olid ka seekord alagruppide esimesed mängud küllaltki ettevaatlikud, teine voor aga juba palju enamat avav. Esimene mäng Norra ja Hollandi vahel oli äärmiselt võrdvägine ja tulemus võinuks olla ehk ükspuha kumma edu. Aga osutus, et norralannad suutsid oma mänguplaani paremini ellu viia ja nii oli 1:0 nende kasuks igati õiglane, seda enam, et hollandlannadel ei paistnud mingit koherentset mänguplaani tegelikult olevatki ega tekkinud ka mängu käigus - ja kui nad sakslannade vastu suutsid sellise agressiivse lõhkumisega seista ning neid takistada ja tõkestada, siis norralannade visadusele pidid nad ühel hetkel ometi alla vanduma.

Saksamaa ja Islandi mäng oli küllaltki oodatult seevastu päris ühepoolne. Jah, Norra - ka ju naaber ja kunagine isand - vastu olid nad suutnud seista, aga sakslannade vastu ei olnud neil algusest peale mingeid šansse. Nad võitlesid küll enda võimete piires lõpuni välja, aga 0:3 kaotus oli siiski tõsiasi, mille vastu nad kuidagi ei saanud. Ja oleks võinud see kaotus ka suurem olla - selles osas tuleb ühelt poolt tunnustada Islandi väravavahti, aga teiselt poolt heita ka kive Saksamaa koondise kapsaaeda. Noori ja võimekaid mängijaid on neil küllaga, mis on ka nii pikalt Euroopa ja maailma tipus olevalt võistkonnalt lausa loomulik, aga toda stabiilset võimsust, millega juba võis olla ära harjunud, praegusel koosseisul väga hästi välja mängida ei õnnestu. Mis küll ei tähenda, et ükspuha kellel oleks sakslannade vastu kerge kas või viigipunkti välja mängida - aga eks viimases voorus, kui nende vastas seisab Norra, ole näha, kui edukalt nad suudavad oma veidi kahvatumat, aga siiski üpris kindlat domineerimist peale suruda.


Loetud: Vikerkaar 6/2013
Vaadatud: jalgpalli EM: Norra-Holland (Eurosport), jalgpalli EM: Island-Saksamaa (Eurosport), Langev taevas (Showtime)

No comments:

Post a Comment