13.7.13

Reedesed mõtted

Tavaline tööpäev.

Jalgpalli EMil astusid täna tulle viimase, C-alagrupi meeskonnad. Ja kui eelnevate päevadel oli aina üks lakkamatu viigisadu, siis täna tulid juba ka võidud-kaotused. Esimeses mängus Prantsusmaa ja Venemaa vahel oli oodatult esimene favoriit ning 3:1 võit ainult kinnitas seda. Kõigi eelnevate mängudega võrreldes tundusid prantslannad lausa mäekõrguselt üle olevat, aga selles muljes olid küll tugevalt süüdi venelannad, kes olid äärmiselt nõrgad, nii et see mulje ei tähenda veel prantslannadele helget ja muretut tulevikku, sugugi mitte, isegi mitte oma alagrupis, nagu näitas teine mäng. Venelannade kahvatus ja nii kesine mäng oli tegelikult pisut isegi üllatav: kvalifikatsiooniturniiril olid nad ju oma õdesid-slaavlasi ja teisigi väga suure skooriga rõõmsalt klobinud; aga nüüd ei suutnud nad õieti üldse midagi: kaitse oli väga auklik, keskväli puudus peaaegu täiesti ja palli suudeti vastase poolele toimetada üliharvade eranditega vaid pikka palli tagudes. Ühest sellisest sündis ka mängu lõpupoole nende värav, mis rohkem tuleb panna vist küll selle peale, et prantslannad olid selleks ajaks juba mängust tüdinud ja end lubamatult lõdvaks lasknud, kui venelannade oskuste arvele.

Teine mäng Inglismaa ja Hispaania vahel oli üks selliseid, mida ma pingsalt ootasin. Eelkõige seepärast, et mitmel pool kõlas arvamusi, nagu oleksid inglannad selged favoriidid ja hispaanlannadel tulevat tugevasti pingutada, et üldse ellu jääda. Mis natuke erines sellest arvamusest, mis mul oli kujunenud - aga ega ma riski ju asjatundjate väidetele väga vastu rääkida, sest ma olen ikka kõigest asjaarmastajast huviline ega jälgi isegi kõigi koondiste kõiki mänge, rääkimata juba klubijalgpallist ja muust melust. Aga igatahes tänase mänguga näitasid hispaanlannad ennast parimast küljest. See oli selle turniiri seni kindlasti kõige parem mäng üldse, milles oli aktiivset ja väga ilusat mängu ning äärmist dramaatilisust: kui esimesed väravad mõlemalt poolt tulid mängu esimestel minutitel ja viigiseis püsis pikalt, siis tundus, et kui hispaanlannad viis minutit enne ametliku mänguaja lõppu ette läksid, et siis ongi kõik selge. Aga ei, minut enne lõppu suutsid inglannad viigistada - ja siis üleaja viimasel minutil hispaanlannad taas värava, selle neile 3:2 võidu toonud värava lüüa! Ja ei saanud ka mängu põhjal öelda, et Inglismaa oleks silmatorkavalt parem mis tahes elemendis. Mõneti lausa vastupidi: hispaanlannad näitasid, et kuulsat Hispaania kiigutamist oskavad nemadki teha. Nojah, nii hästi ja nii pikalt see neil naljalt ei õnnestunud kui meestel, aga eks meestelgi läheb see tihti raskeks, kui vastas on enam-vähem sama tugev võistkond.

Igatahes tänaste mängude põhjal on üpris selge, et kui just imet ei sünni, on Venemaa selle alagrupi ilmne peksutüdruk, aga millises järjekorras teised lõpuks järjestuvad, ei oska vist küll hästi ennustada. Pigem ehk võiksid prantslannad suuta alagrupi võita, aga kerge see neil küll olema ei saa.


Loetud: Vikerkaar 6/2013
Vaadatud. Elas kord ... (Fox), jalgpalli EM: Prantsusmaa-Venemaa (Eurosport), jalgpalli EM: Inglismaa-Hispaania (Eurosport)

No comments:

Post a Comment