13.11.10

Reedesed mõtted

Tavaline tööpäev, mida kärpisin veidi jalutuskäiguga kõrvalasuvasse poodi eesmärgiga täiendada toiduvarusid. Kahju lausa, et tööd nii palju on - ilmad on imeilusad, hea meelega kondaks pikemalt kuskil ringi ja naudiks seda karget õhku ning muid imelisi sügisnaudinguid...

Julia Latõnina oli Novaja Gazetas avaldanud oma Eesti-muljete teise osa, mille lugemine oli sama nauditav nagu üleeilse esimese osagi puhul. Selle algus on nii hea, et ma loodan mitte rikkuda autorikaitse seadusi, kui selle siin ära toon:
Я еду в такси на встречу с министром финансов. (Эстония с января переходит на евро.) Таксист — русский.
— Русские пришли сюда четыреста лет назад, — говорит таксист. — Мы этим чухонцам все построили! Мы им пляж насыпали, мы им Олимпиаду провели! А они не проявляют ни малейшей благодарности! Это моя земля, и я здесь буду говорить по-русски. И дети мои будут говорить по-русски.
Ну да. И работать таксистами

Üle pika aja tuli eile Mandrivalt vähegi korralik teade edasiste plaanide kohta. Uueks Cookeri ehk arendusversiooni ülemaks määratud Eugeni Dodonov andis teada kohe mitut asja: 1) järgmine Mandriva väljalase, Mandriva Linux 2011, peaks kavakohaselt ilmavalgust nägema 30. mail; 2) alates sellest väljalaskest minnakse senise pooleaastase tsükli asemel (taas) üle aastasele, niisiis Mandriva Linux 2012 peaks eelduste kohaselt ilmuma millalgi 2012. aastal ja nii edasi; 3) enne seda väljalaset tuleb siiski üks vaheväljalase veel, Mandriva Linux 2010.2, nii-ütelda jõulukingitusena vahetult enne jõule, 22. detsembril, mis peamiselt sisaldab turbeuuendusi ja muud sellist nipet-näpet, aga ei midagi kardinaalselt uut. Vähemalt on nüüd ajakava paigas, konkreetne sisu, see tähendab mida just on kavas järgmise väljalaskega ette võtta, on veel vähemalt avalikkuse eest varjul, aga karta on, et kui arendajate nappusest üle ei saada, siis tähendab see nii mõnegi Mandriva tööriista hääbumist (juba praegu on tegelikult õige mitu sellist, mis on pikka aega sisuliselt hoolduseta olnud ja töötavad nii-ütelda vana rasva pealt). Aga no loota vähemalt võib, et Mandriva käsi käib ikka edasi ja mitte halvasti. Huvitav on muidugi ka vaadata seda, kuidas Mandriva ja temast võrsunud või irdunud Mageia omavahel konkureerima hakkavad: see vaheväljalase ilmub veidi pärast seda, kui Mageial on kavas välja tuua oma esimene alfa, ning uus väljalase nähtavasti veidi pärast Mageia esimese väljalaske ilmumist.

Tänane Sirp oli taas tühjavõitu, sisaldades lugemisväärset vaid mõne raamatuarvustuse jagu. Kui tsensuuriraamatu ja muidu intrigeeriva Lembitu eluloo arvustused olid üsna tavapärased (viimase puhul - mida ma mõistagi ei ole lugenud, aahhh...- üllatas küll mõnevõrra, et muidu suhteliselt asjalikuna ja võib-olla isegi mõneti tähenärijana teada autor on nii palju eksimusi või üsna selgelt väärtõlgendusi sisse lasknud), siis päris omapärane ja huvipakkuv oli Tarandi Andrese arvustus Seenevana hellitusnime all tuntud Parmasto Erasti mälestuste kohta. Eelkõige jäi mind sealt kummitama üks pisike lõik, mis võib-olla praegusel ajahetkel päris tõele ei vasta, aga milles siiski on oma tugev iva:
Oma kontaktid pidi ta looma kirjadega, mis – nagu ta ise on välja arvutanud – võttis maa- ja merepostiga aega keskmiselt 37 päeva, lennupostiga koguni 39 päeva. Kuna ma hiljaaegu arvutasin posti kiirust varasematel aegadel, siis olgu võrdluseks, et aastatel 1500–1700 liikusid Tallinna-Lübecki liinil kirjad maal ja merel keskmise kiirusega 28 päeva, väga kiired merel üheksa päeva ja kõige kiiremad viis päeva. Inimkonna progress ei ole lineaarne.
 Arvud arvudeks, aga selle viimase lausega võib küll täiega nõus olla, paraku...


Loetud: Sirp, 11.11.2010
Vaadatud: Eestlane ja venelane (Kanal2), Ühikarotid (Kanal2), Tähevärav Atlantis (TV6), Kälimehed (TV3), NCIS: Kriminalistid (TV3), Elvira, pimeduse kuninganna (TV3)

No comments:

Post a Comment