12.3.12

Pühabased mõtted

Päeva tippsündmus oli, nagu pühapäeviti juba ikka, ema väisamine. Täna oli see muidugi tunduvalt keerulisem, sest kõige vastikum aastaaeg paistab selgelt olevat alanud... Teekonna masendavust kompenseeris muidugi vastuvõtt elik korralik kõhuorjamine ja pärast seda pisuke leiva-luusse-laskmine koos pisikese vaimuorjamisega. Loomulikult oli viimase tarbeks ema juurest lahkudes kaasas ka lõpetamist vajav ristsõnavihik, mis pakkus head meelelahutust, aga ka natuke masendust.

Nimelt oli ühes muidu huvitavas, sellises kultuuriloolises (konkreetsemalt antud juhul 16. sajandile pühendatud) ristsõnas küsimus "Galilei leiutis 1583". Et selle juures polnud just palju ristuvaid sõnu, siis tekitas neist saadud "p_nde_" algul tublisti peamurdmist, kuni jõudis kohale, mida vastuseks taheti - nimelt "pendel". See tundus nii uskumatu, et nõudis lausa kontrollimist. Ja jah, tõepoolest, ka näiteks eestikeelne Vikipeedia ütleb aastaartikli 1583 all sõnaselgelt "Galileo Galilei leiutas pendli". Nähtavasti on see võetud saksakeelsest Wikipediast, kus samamoodi leiab aastaartikli 1583 alt tõdemuse "Galileo erfindet das Pendel". Mis muidugi on mõlemal juhul päris absurdne... Pendel kui selline on ikka väga ammu tuntud asi - mis muidugi ei vähenda Galilei väärtust, kes olevat kirikus - just selsamal 1583. aastal - lambi liikumist jälgides välja mõelnud, milliste seaduste alusel pendlid liiguvad. Kurb, kui sellised vead sisse ristsõnadesse, veel kurvem, kui need peaksid jõudma teatmematerjalidesse...

PS. Seda artiklit lõpuni kirjutades ja Vikipeediat üle vaadates märkasin, et nähtavasti oli keegi sattunud mu algset tähelepanekut Facebookis lugema või siis ise selle mõtte peale tulnud ja Galilei kohta käinud lõigu ära kustutanud. Selle varasemat olemasolu võib näha muidugi lehekülje ajaloos. Väga hea, kui nii operatiivselt tegutsetakse ja jama välja sõelutakse.

Loetud: Diplomaatia 3/2012; Liivlased
Vaadatud: Ajavaod: Raudteeriik Eesti (ETV), Ärapanija (Kanal2)

No comments:

Post a Comment