5.5.14

Pühalaubased mõtted

Tundus olevat mõttekas kahe päeva asjad ühtekokku võtta, sest seotud olid mõlemad päevad selgelt ühe ja sama tavalistest tingimustest mõnevõrra erineva kesk- ja sündmuskonnaga. Täpsemalt siis Kunglaga ning vastsaabunud kevadele iseloomulikult kündmise ja külvamisega.

Veel enne Kunglasse jõudmist aga sattusin Tartusse, kus ma esimest korda leidsin midagi positiivset selles hiigelkuubis, mida uueks kaubamajaks nimetatakse. Turu tänava ääres edasi-tagasi sammudes ja transporti oodates leidsin, et kui seda poleks omal ajal ehitatud, siis nüüd, mil vana kaubamaja on maha kistud, oleks see vahepealne tühik (ei olnud ju juba tükk aega õieti alles ka midagi sellest, mis tolle uue kaubamaja kohal varem asus ehk ammuse linnaliinide bussijaama jäänustest - või noh, armetud jäänused olidki järel) ikka päris jube välja näinud, otsekui miskine lahtine haav. Mitte et see praegu muidugi omamoodi lahtise haava muljet ei jätaks - kuidagi imelik tunne oli vaadata, kuidas vana kaubamaja on otsekui minema tõstetud, samal ajal kui trepidki ja kaldteed, mis selle juurde viisid, on endiselt, nüüd küll täiesti sihita, endiselt alles -, aga siiski on parem, et selline suur kobakas mingigi täidetuse mulje jätab, Nojah, loodame, et mis iganes selle vana kaubamaja asemele ka ei ehitata, näeb see parem ja kenam välja kui senine, ehk isegi selline, mis tasakaalustab toda suurt jaburkuubikut ...

Kunglas mõistagi ootas ees terve hulk tegemisi, nagu öeldud, kõik ikka sellesamuse kündmise ja külvamisega seotud. Täitsa kosutav ja hingemattev oli vagusid sisse tõmmata: ma usun, et kui mu vend just minu, oma lodeva lihaga venna lohutuseks paar korda ei ähkinud ja pärast ei öelnud, et (nagu iga aasta ikka) ootamatult kuradima raske oli, siis sai tema vähemalt päeva- ja mina aastatrenni ära tehtud. Aga eks selle suurema ja raskema töö kõrval jagus kaevamist peenarde tarbeks ja muud labidatööd veelgi.

Nagu jagus aega ja vaeva ka üheks teiseks asjaks, nimelt puude ja põõsaste korrastamiseks. Ma tundsin taas kibedat kahju, et ma lapsepõlves vanaonu kõrval paremini tundma ei õppinud, kuidas ja mismoodi viljapuude ja marjapõõsaste eest hoolt kanda, aga noh, millal siis ikka alla kümneaastane poiss selliste tüütute asjade vastu huvi tunneb, eks ole ... Tuleb nüüd nähtavasti targad raamatud kätte ja ette võtta ning endale asja pisut selgitada, sest ilmne on, et kui ma ka praegu selgelt surnud elik kuivanud oksi ära lõikasin, oleks nähtavasti vaja noid puid-põõsaid ka rohkem töödelda, aga kuidas see täpsemalt käima peaks, millistest asjadest juhinduda ja millal seda täpsemalt ette võtta ja nii edasi ja nii edasi, on praegu veel mu jaoks hämar.

Pühapäeva õhtul ent seisis siiski ees lahkumine Kunglast (ehkki loomulikult oleks Kunglaski teha olnud veel küll ja küll, mitte ainult aiamaal, vaid ka sealse õige armetu elamise korrastamisel) ning enne Tallinnasse jõudmist tegin ka mõnetunnise peatuse Tartus, et saada kokku mõningate tuttavatega ja niisama ennast hästi tunda pärast töist, küll pisut väsitavat, aga siiski toredat nädalavahetust, et sellele väärikas punkt panna.

Mu suureks imestuseks selgus, et pühapäeva õhtupoolikul on Tartus päris raske leida mõnda lahtiolevat kõrtsi, ja nii maandusime seltskonnaga lõpuks Vildes, mis oli võrreldes mu viimase külaskäiguga nii ligikaudu kümmekonna aasta eest mõnevõrra, aga siiski mitte hirmus palju muutunud (interjöör oli mu meelest toona veidi teistsugune). Ja nojah, pühapäeva õhtule Tartus vist vaat et iseloomulikult olid mitmedki menüüs leiduvad asjad lihtsalt otsa lõppenud. Aga seltskond ise oli nii hea ja mõnus, et me ei lasknud end sellest suuremat segada ning võtsime seda, mis oli ja mis vähegi meelepärane tundus. Muu hulgas avastasin enda jaoks sellise õlle, mille nimetus kõlas paljulubavalt: Delirium Tremens. Ja polnud teine sugugi paha, vastupidi, täitsa hea ja korralik õlu. Tõsi, otsekohe seda nimega lubatud olekut ei tekitanud, õnneks :-) Mis andis võimaluse ära proovida lähisugulane Delirium Nocturnum. Mille kohta ei saa samuti halbu sõnu sugugi öelda.


Loetud: 2014 FIFA World Cup. Ametlik eelvaade
Vaadatud: Eesti jalgpalli Premium liiga: Narva Trans - Tallinna Levadia (ETV), Ärapanija (Kanal2), Mis? Kus? Millal? Kanal2)

Ilmunud tõlked: Jelena Skulskaja: miks konduktor kuhugi ei kiirusta? (Postimees, 03.05.2014)

No comments:

Post a Comment