13.3.10

Reedesed mõtted

Tavaline tööpäev, millest oma väikese osa võttis ühe tõlke tegemine Postimehele.

Postimehes endas sattusin huvitava artikli peale, mis üritas väita, et internetikeel, eriti just see, mis avaldub kommentaariumides, hakkab mõjutama eesti keele grammatikat. Eks ta ilmselt hakkabki, sest nagu suuremal osal keeltest ikka, arvestab keelenorm ju ka eesti keeles mõningase hilistusega seda, mis toimub kõneldavas ja kirjutatavas keeles. Iseasi on see, kas grammatika muutumise ja muutmise põhiliseks tõukejõuks just internetikommentaarid kujunevad - kuigi teiselt poolt on neid lihtsam koguda ja statistiliselt ning muud moodi töödelda kui näiteks tänaval ringi luusida ja lindistada või üles tähendada, kuidas reaalselt kõneldakse...

Aga et internetikommentaaride ja nende sisuga tegeles ka tõlgitud artikkel Postimehele, siis oli huvitav vaadata selle loo kommentaare. Tõlkeartiklis mainitud Godwini seadust (see on küll pärit juba internetikommentaaride eelsest ajast, täpsemalt 1990. aastast, aga kehtib senini; lühidalt kõlaks see nii: mida pikem on võrgudiskussioon, seda tõenäolisem on võrdlemine natsidega või Hitleriga) seal küll väga selgelt ei avaldunud, see-eest aga ehtsat inimlikku rumalust, kui näiteks üks kommentaator enesekindlalt kuulutas:
"seppe" & "hingu" on väga imelik, "seppasid" & "hingesid" on palju normaalsem; ise kasutaks täishääliklõppu küll loetletutest ainult padjal & sõjal & võib-olla laigul, & ma ei usu et mul nii eriline keelekasutus on - äkki neil on ikkagi pigem indekseerimisalgoritmid kehvakesed?
See ei tundunud olevat isegi iroonia, vaid puhtast südamest öeldud... ilmselgelt puhtast teadmatusest, et on olemas täiesti normaalsed vormid "seppi" ja "hingi"... Selles mõttes on internetikommentaarid, eriti need anonüümsed, kahtlemata avardanud demokraatia piire: nüüd julgevad kõik ka oma rumalust välja näidata, olgugi et anonüümsuse taha varjudes. Reaalsel agoraal arvatavasti neid mingi sisemine tõke veidi peataks (kuigi, mine tea, eks inimesi ole igasuguseid, ja mõned ju rajavad karjäärigi lausa rumaluse peale - ehkki valdavalt on need viimased hoopis targad, kes teesklevad rumalat puhtalt populaarsuse huvides).
(Hmm, ma olen kindel, et kui mu ajaveebil oleks rohkelt lugejaid, siis mõni anonüümik kindlasti ei jätaks torkamata ja viitamata mu rumalusele seoses eelöelduga, et Godwini võrgudiskussioonide seadus on pärit internetikommentaaride eelsest ajast, sest ei saa ju olla, et enne selle võimaluse tekkimist olid ka mingid võrgudiskussioonid :-) .)

Lisaks sattusin täna lugema ka päris kena ülevaadet Mandriva minevikust, mis jõudis kenasti olevikku välja. Eks neid ajaloolisi kirjeldusi ole ju teisigi, aga see oli tore selle poolest, et siin olid ilusasti ja ilustamata välja toodud mitmed pöördepunktid ja küll lühidalt, aga siiski piisavalt selgitatud mitmeid põhiasju. Kindlasti on see lugemine, mida tasub soovitada neile, kes Mandrivast just palju ei tea, aga tahaksid veidi tunda ka tausta.


Loetud: Sirp 12.03.2010
Vaadatud: Mis toimub? (TV3), NCIS: Kriminalistid (TV3)

No comments:

Post a Comment