31.3.10

Teisibased mõtted

Tavaline tööpäev, millesse lõi tubli augu külaskäik ema juurde. See sai alguse eilsest suhtlemisest, kus me jõudsime mõlemad arusaamisele, et sünni- ja muude tähtpäevadega peab ikka tingimata kaasnema emme enda tehtud kõikse paremini mekkivate pirukate manustamine. Ja mõistagi olidki need pirukad just nii head, nagu mu ema neid alati teha oskab!

Sattusin lugema arvamust, nagu oleks äsja maha peetud I kübermaailmasõda. See väide jäägu nüüd autori südametunnistusele (tal on kindlasti õigus, et tegemist oli väga võimsa erafirma ja riigi vägikaikavedamisega ja et selles mõttes võib seda vahest võrrelda ka näiteks praegu käiva "terrorimaailmasõjaga", milles ühel pool on põhimõtteliselt ülemaailmse haardega eraorganisatsioonid ja teisel pool riikide koalitsioon (see viimane mõte ei ole autoril otseselt välja öeldud, vaid on mu enda loogiline järeldus), aga selle aktsiooni tõstmine maailmasõja staatusse on vahest liiast), küll aga leidsin sealt viite ühele raamatule, mida vahest tasuks lugeda: Richard Clarke'i "Cyber War". Ma omal ajal tõlkisin ta esimese raamatu "Kõigi vaenlaste vastu", mis oli vähemalt mulle endale väga hea ja valgustav lugemine, loodetavasti on see uus raamat samal tasemel. Igal juhul oli päris hea üks tsitaat raamatust, mis tugines Clarke'i praktilisele tegevusele Obama üleminekumeeskonna (mis valmistab ette uue presidendi ametisse astumist) nõunikuna ja on mõeldud iseloomustama USA mõneski mõttes suhteliselt kesist küberturvalisuse olukorda:
he "tried to quietly point out that if you are a senior member of the informal national security transition team, you probably should not be planning the takeover of the White House from a Starbucks."

Vastu hommikut sattusin lugema vahvast inimkatsest, mis oli tehtud KDE juhtimiskeskuse (või nüüdse nimega Süsteemi seadistused) kasutamise kohta. Ilmselt on kõik sellised juhtimiskeskused alati paras peavalu kujundajatele, et leida igale asjale õige koht, ja mida suuremaks juhtimiskeskus paisub, seda tõenäolisem on, et miski asub ikka kohas, kust vähemalt osad kasutajad ei taipa seda mitte otsida...


Loetud: Tehnikamaailm 4/2010
Vaadatud: Välisilm (ETV), Ülisalajane (Kanal2), Terminaator: Sarah Connori kroonikad (Kanal2), Supernatural (Kanal2)

Ilmunud tõlked: Abdul Turay: kindla individualismi traditsioon (Postimees, 30.03.2010)

No comments:

Post a Comment