5.3.10

Neljabased mõtted

Tavaline tööpäev.

Silme ette sattus mitu huvitavat artiklit. Kõigepealt täheldasin Postimehes pikemat lugu ühest vanast küüditajast, Viljandimaal elavast (ja omal ajal Saaremaal tegutsenud) Rudolf Sisaskist. Vanamehe jutt on üsna sarnane sellega, mida ta rääkis mõne aja eest Novaja Gazetale, kuid veel selgemini palus ta oma tegude eest andeks - see on üldiselt üsna haruldane kurjategijate, eriti nende puhul, kelle vastu on võimalik esitada süüdistusi inimsusevastastes kuritegudes. Aga no teisest küljest ta polnud ilmselt ka mingi hingestatud kommunist, vaid pigem lihtsalt noor mees, kes vahest läks julgeolekusse tööle rohkem põnevuse, võib-olla ka enesehinnangu tõstmise, kui mingi "suure ja ülla" idee pärast.

Päris huvitav oli ka president Ilvese intervjuu Nezavisimaja Gazetale. Ega Eesti lugeja jaoks seal ilmselt midagi tähelepanuväärset pole, aga Venemaa ajalehes sellise jutu ilmumine on siiski tähelepanuväärne fakt. Vahest kõige parem oli see, kuidas ta pareeris osavalt küsimuse, et kas tema arvates tegi Nõukogude võim Eestis kõige halva kõrval ka midagi head: "Если я не ошибаюсь, у Бродского есть эссе на эту тему. Он говорит: да, но нет."

Veel üks Venemaaga seotud huvitav teabekild on pärit väsimatu Paul Goble'i sulest, kes refereeris Venemaa ajakirjandusest pärit selgitusi Kaliningradi hiljutiste tormiliste meeleavalduste kohta. Iseenesest on muidugi üsna loogiline, et sealsed inimesed, kes elavad ju enklaavis, vaatavad mõõduvõtmise eesmärgil emamaa kõrval väga palju ka oma vahetuid naabreid, s.t Poolat ja Leedut - ja kuigi ma pole ise seal enam ammu viibinud, on loetu põhjal päris usutav, et sealne olukord on kehvem, mis sunnib neid - ehkki emamaa mõttes suhteliselt jõukat piirkonda - protestima kõikvõimalike viletsuste vastu.

Veel üks huvitav lugemine oli sedakorda tarkvara, täpsemalt KDE vallast, mis tutvustas võimalusi, kuidas tüüpilist vaikesätetega KDE töölauda paremini enda käe järgi seada (muidugi, erinevad distributsioonid võivad juba sisaldada teatavaid kohandusi ja mugandusi). Kõik need asjad võib muidugi ka ise väikese otsimise peale üles leida, aga selles artiklis on nad kenasti kokku võetud ja vähemalt neile, kes vahest pole KDE-ga üldse või on vähe kokku puutunud, kulub marjaks ära.

Viimases ristsõnaajakirjas Ristik oli pikemalt juttu ka jaanuaris toimunud Eesti meistrivõistlustest ristsõnade lahendamises ning seal juures kenasti ka võidukast esikolmikust tehtud pilt. Palusin seda ka endale, et oleks korralikum (elektrooniline) pilt käepärast, ning sain ühtlasi loa seda soovi korral teistegagi jagada, mida siin edevusest ajendatuna :-) teengi. Aga et pilt ei ole mu enda oma, siis olgu siin ka ära toodud autorsus: (c) 2009 Priit Palomets, Ristik

Vasakult: II koha omanik Marek Laane, I koha omanik Ave Kaldas, III koha omanik Tauno Kaasik


Loetud: Tehnikamaailm 3/2010
Vaadatud: Jäljetult kadunud (TV3)

No comments:

Post a Comment