12.5.09

Esmabased mõtted

Nagu ikka, oli esmaspäev tarkvara tõlkimise päev. Aga ühtlasi ka üle väga pika aja ebameeldiv päev - nimelt leidis arvuti mingil hetkel, et on aeg muutuda reageerimisvõimetuks :-( Ei hiir ega klaviatuur ei töötanud, arvuti voolunupp samuti, sõnaga täielik kokkujooksmine, mida vist selle arvutiga, niisiis pea kahe aasta jooksul, polegi vist ette tulnud. Mis siis ikka, voolujuhe välja, veidi oodata ja uuele ringile. Aga selle käigus mõtlesin, et uuendan siis ka tarkvara. Nii paningi lisaks muule peale KDE 4.3 beeta, et tõlkimise käigus ühtlasi ka konkreetsemalt näha, mis ja kuidas ja kus on. Paraku on see ikkagi veel beeta... Lokalize käitub suhteliselt halvasti: päris paljudel failidel ei näidata statistikat, nii et peab terve posu faile lihtsalt selleks avama, et näha, kas nad on ikka täielikult tõlgitud või mitte. Ja mitmed operatsioonid, näiteks proovimine uut projekti luua, lõpevad krahhiga.
Kuid sellest hoolimata sai päris palju ära teha ning Lokalize üldiselt on pigem paremuse poole arenenud. Loodetavasti oli see viimane nädal, kus nii võimsalt selliseid triviaalseid parandusi tehti, nagu kirjavahemärkide täpsustamine, sõnavormide muutmine, suur-väiketähtede täpsustamine vastavalt stiililehele ja muud sellist - need on küll lihtsad, aga siiski ohtlikud selles mõttes, et kui tuleb järjest kümmekond sellist muudatust, siis vahele üks, mida on muudetud sisulisemas mõttes, ja edasi jälle kümmekond triviaalset muudatust, siis on päris tõsine oht, et see üks seal vahel võib ka kogemata, tähelepanematusest saada valmistõlke märgi külge, kuigi tegelikult tuleks see üldse ümber tõlkida... Aga loodame, et ma suutsin siiski sellised asjad välja noppida.
Kogude haldur Tellico oli leidnud tee playgroundist kdereview'sse. Huvitav, kuhu sealt edasi? Vaevalt ta n-ö päris-KDE-sse läheb, seal nagu ei tundu talle head kohta olevat, vahest siis extrageari? Eks näeb. Ka rahaasjade haldur Skrooge oli juba kenasti playgroundis kohal ja oh üllatust, täna ilmus tema kõrvale ka KMyMoney! Tervelt kaks rahale pühendatud rakendust - ilmselt peab millalgi, kui mahti saab, võtmagi nad paralleelselt ette ja, olles üritanud endale asjad natuke selgemaks teha, ka paralleelselt ära tõlkida.

Aga ega hädad üksindust armasta ja nii ei jäänud ka see arvutijama ainsaks ebameeldivuseks tänases päevas. Ma ei olnud telekava põhjalikumalt ette uurinud ja nii oligi halvaks teateks, et Stargate Atlantis sai sedakorda otsa. Viies ja viimane hooaeg on lihtsalt veel liiga värske, et siia Eestisse teleekraanile jõuda... :-( Selle asemel hakatakse näitama Surematut, mis muidugi kohe kuidagi ei suuda Stargate'iga võrdsel tasemel elamust pakkuda ja pealegi olen ma seda ka näinud. Nojah, mõnes mõttes ka hea, jääbki aega rohkem muudeks asjadeks :-) - elik siis tõlkimiseks ilmselt... Nojah, täna tegelikult kulutasin umbes samavõrra aega ristsõnade lahendamise peale - mitte et ma seda muidu teinud ei oleks, aga täna siis ei läinud aega "raisku" :-)

Loetud: Roheline Värav (08.05), Diplomaatia 5/2009, Akadeemia 5/2008
Vaadatud: CSI: Miami (TV3), Välisilm (ETV), Flash Gordon (TV6), Fringe (Pro7)

No comments:

Post a Comment