19.5.09

Esmabased mõtted

Täna oli õieti väsitav päev päris. Kõigepealt aeti maru vara, juba poole kümne paiku üles (ehk siis vaevalt pärast kolme tundi und), ja oleks siis, et millegi rõõmustava pärast. Aga ei, ikka pidi midagi vastikut olema - täpsemalt ei tahagi rääkida, aga kui helistatakse varahommikul rahaasjade pärast, siis ei ole see kunagi midagi head... Õnneks päeva peale need probleemid lahenesid, aga see ei tähendanud, et ma veel välja puhata oleks saanud. Kohe pärast helistamist ei tulnud und ega saanukski tulla, sest pidin ise veidi helistama ja asju ajama, aga siiski suutsin veidi hiljem veel nii kolmeks tunniks suikuda, nii et nii enam-vähem tulid formaalsed unetunnid täis.

Aga ülejäänud päev läks siis, nagu üks asjalik esmaspäev ikka, tarkvara tõlkimise tähe all. KDE-s endas on stringid juba "külmutatud", mis tähendab, et muutusi on mõnevõrra vähem, aga muidugi on terve hulk olulisi asju, mis ei kuulu ju KDE põhikoosseisu ja kus arendus ägedalt edasi käib, rääkimata juba sellest, et äsja lisandus ka päris mahukas KMyMoney. Arvestades, et hetkel muu tõlkimisega on nii nagu on ehk suhteliselt rahulik, siis võib-olla pühendan ka homse tarkvarale: saaks vahest ka dokumentatsiooni kallale juba, sest seal on ikka veel päris palju teha.

Mõnevõrra on muidugi see tõlkimine praegu raskendatud, sest Lokalize see versioon, mida Mandriva praegu pakub (KDE 43. Beta1 oma), on ikka kohe mitmes mõttes korrast ära: statistika lonkab, tõlkemälu ei tööta korralikult jne jne. Selle statistika kohta oli ka veateade, millesse ma oma panuse andsin ja mis nüüd ka ära lahendati. Seda muidugi KDE enda arendusharus, nii et kui riskiksin ja lähtekoodist Lokalize uue variandi peale laseksin, saaks vahest selle korda. Aga senised kogemused on näidanud, et mul on targem sellise asjaga nagu lähtekoodis kompileerimine mitte tegemist teha... ilmselt siis ootan, kuni Mandrivas uuendatakse. Sest töötada ju tegelikult saab küll, ainult veidi tülikam on. Õnneks on mul ka KBabel alles, mille statistika töötab enam-vähem korralikult nagu muiste, nii et kahe rakenduse peale kokku saab ühe ontliku asja küll.

Õnnestus ka avastada üks viga KDE-s (täpsemalt siis vahvas ajaviitemängus KShisen), sellest raporteerida ja nagu naksti oligi asi õhtuks ära parandatud. See tekitab ikka päris hea enesetunde, kui oled saanud anda oma panuse sellesse, et kasutatav töökeskkond oleks parem.

Loetud: Akadeemia 6/2008, Arvutimaailm 5/2009
Vaadatud: CSI:Miami (TV3), Terminaator 3 (Kanal2), Fringe (Pro7)

No comments:

Post a Comment