30.5.09

Reedesed mõtted

Täna oli suhteliselt tavaline ja väheütlev päev, peamiselt tõlke ülelugemisega sisustet. Neetud, selle tõlkimine läks aeglaselt ja ega ülelugemine palju kiiremini ei lähe... Kui ma muidu tavaliselt loen eestikeelset teksti nii 80-100 lehekülge tunnis, siis isegi kui arvestada, et ülelugemine nõuab suuremat tähelepanelikkust ja aeg-ajalt mingite asjade kontrollimist ja muud sellist, siis ikkagi ei tule nii palju isegi päevas kokku... ja ometi ju oma tekst, mida vaid paremaks peaks tegema...

Lisaks sai veel poes käidud ja ka postkontoris taas. Ilmad on ikka koletult kuumad, üldse ei taha välja minna. Õudushigi kerkib niigi otsaette, kui mõtlen, milliseks võib veel järgnevate kuude jooksul minna...

Postkontoris ootas ees järjekordne läkitus Krisostomuselt, nimelt
- Christopher I. Beckwith. Empires of the Silk Road. A History of Central Eurasia from the Bronze Age to the Present
Tõotab huvitavat lugemist - see Euraasia süda on ju ikka tavaliselt viimane koht, mida ajalookäsitlustes ette võetakse, ilmselt just seepärast, et seda pole just kuigi palju uuritud. Autorgi soovitab eessõnas: selle asemel et anda järjekordne "hindamatu", kuid tegelikult sisuliselt olematu panus Shakespeare'i või millegi muu üldtuntu "uurimisse", ehkki kõik on juba ammu läbi nämmutatud, tasuks pigem ette võtta tundmatud horisondid ja süüvida Euraasia südamesse ning hoopis sellest vallast midagi avaldada. Hea mõte, kuigi vahest on raske ette kujutada, et šeikspiriaan järsku avaldaks midagi Rudaki teemal hoopis :-)

Sirpi jõudsin ka veidi lugeda, seal oli mu kursaõe Eva Piirimäega väga huvitav intervjuu rahvusluse ja patriotismi teemal (seoses äsja ilmunud raamatuga siis). Ta on ikka alati selline elitaarne olnud, aga väga suure empaatiavõimega, mis muudab mõnusaks nii temaga suhtlemise kui ka tema etteastumised.

Üht üliväganämmat uudist nägin täna ka: keegi Jõgeva ärimees kavatseb hakata tootma küüslaugukomme ja -šokolaadi, kirjutas Maaleht. Kahju, et endal pole mahti Jõgevale sõita, aga vahest saavad ema ja ta poiss-sõber sealt läbi sõita ja ehk on neil õnne ja nad saavad neid hankida. Kui kuskil on küüslauk, siis on see raudselt hea asi - ja eriti hea veel, kui sellega on liidetud nii mõnus asi nagu šokolaad!

Loetud: Akadeemia 7/2008, Sirp 29.05.2009
Vaadatud: Kättemaksukontor (TV3), Kelgukoerad (Kanal2), Teisel pool (TV6)

No comments:

Post a Comment