20.5.09

Teisibased mõtted

Otsustasingi siis kaks päeva järjest tarkvara tõlkimisele pühendada. Ja hea oli: mõnes mõttes polnud edusammud suured, aga teisest küljest sai mitu "saba" ära, mis juba tükk aega vastikult tolknesid. Kõigepealt sai lõpuni ära tõlgitud KDE krahhide käsitleja DrKonqi uus versioon, mis tundub olevat vanaga võrreldes märksa kasutajasõbralikum. Samuti sai lõpuni ära tõlgitud KGoldrunneri mäng, kuhu lisati KDE 4.3 jaoks uued Vana-Egiptusest inspireeritud tasemed, kus äkšjoon käib püramiidides. Need sisaldavad lisaks tasemete kirjeldusele ka mõningaid huvitavaid fakte Vana-Egiptuse kohta, mis mulle kui ajaloolasele pakkus lausa huvi.
Sellega, võib öelda, on siis KDE põhikomponendid 4.3 jaoks ära tõlgitud. Oh, küll oleks hea, kui tekiks keegi, kes loeks korrektuuri... Endal on ikka pidevalt tunne, et käin nii noatera peal. Ja mitmel korral avastan ikka vigu, mis tähelepanematusest on sisse tükkinud. Rääkimata juba sellest, et "teised pead" võiksid nii mõnegi asja kohta vahest paremaid ja elegantsemaid, aga võib-olla ka täpsemaid variante välja pakkuda. Aga eks ta ole, see tarkvara tõlkijate baas on ikka tilluke...

Paari huvitavat asja sattusin ka täna lugema. Jaanus Piirsalu oli üle tüki aja oma veebipäevikut täiendanud ülevaatega mitmepäevasest reisist Tšetšeeniasse. Selliseid "toortekste" on alati palju parem lugeda, kui neid kenaks nülitud variante, mis jõuavad lõpuks ajalehte.
Teine huvitav infokild oli RKK töötajalt Merle Maigrelt, kes on üks väheseid inimesi Eestis, kes samuti pidevalt jälgib Ukrainas toimuvat. Tema loo puhul vahest ütleb pealkiri kõik ära: Krimm kaldub itta. See oli lausa masendav lugemine, tõeline näide nii sellest, mida kõike on Kiiev tegemata jätnud, kulutades aega sisemisele võimuvõitlusele, kui ka sellest, kui edukas on olnud Venemaa propaganda. Kuigi, eks ta ole, need võimuvõitlused Kiievis on ju ka seotud sellesama orientatsiooniküsimusega, kuigi seal taga on muidugi ka teisi probleeme, sealhulgas isikutevahelisi.

Loetud: Akadeemia 6/2008
Vaadatud: Välisilm (ETV), Flash Gordon (TV6), Kurjuse kannul (Kanal2), Invasioon (Kanal2)

No comments:

Post a Comment