19.12.09

Mandriva sünnitas kiire pisipoja

Mandriva andis eile teada uuest, eelkõige pisiseadmetele (väikesülearvutid, nutitelefonid jne.) mõeldud operatsioonisüsteemist Mandriva InstantOn.

Tegemist on 9,90 eurot maksva operatsioonisüsteemiga (kui osta koos 2GB mälupulgaga, lisandub veel 15 eurot), mille peamiseks esimesena silmatorkavaks tunnuseks on väga kiire käivitumine - alla 10 sekundi -, mis on pisiseadmete puhul muutunud üldiselt eeldatavaks nõudeks. OS on kasutatav nii teiste operatsioonisüsteemide kõrval ja peal kui ka iseseisvalt, niisiis nii Live CD-na või live-mälupulgana kui ka arvutisse paigaldatuna. Ruumi vajab uus OS 1,4 GB jagu.

Väidetavalt tugevalt optimeerituna suhteliselt vähe ressursse nõudev ning väga hea WiFi ja 3G toetuse tõttu kenasti reisikaaslaseks sobiv OS pakub mõistagi võimalust ka live-versioonis ära kasutada kõvakettal leiduvaid ressursse. Rakendustest tasub ära märkida Firefox 3.5.5 (Flashi ja Java pluginatega), Thunderbird 2.0.0.23, Pidgin, Skype, Rhythmbox, Totem, Evince, mis peaksid katma suurema osa mobiilse inimese vajadusi. Vajaduse korral on loomulikult kättesaadavad ka nood ülejäänud paarkümmend tuhat tarkvarapaketti, mida Mandriva mis tahes versioonis oma kasutajatele pakub.

Mõningaseks miinuseks võib pidada asjaolu, et OS ei paista toetavat veebikaameraid, samuti mitmesuguseid talveune ja "suspendimise" režiime. Ka RAID ja LVM paistavad olevat toetamata.

Et InstantOnist on valmistatud ka OEM versioon, võib seda vahest isegi kunagi näha pisiseadmete vaikimisi operatsioonisüsteemina - aga eks seda näitab tulevik, praegu ei tundu olevat ühtegi tootjat, kes seda kasutaks või oleks lubanud kasutada.

Mandriva InstantOni ostuteabe leiab siit, täpsemat teavet koos piltidega näeb aga siit.

No comments:

Post a Comment