19.12.09

Reedesed mõtted

Üldiselt tavaline tööpäev, mida katkestas väike väljaskäik. Selle käigu esimene ots viis mind kesklinna uude ostukeskusse, tollesse seal Estonia vastas, millest nii palju on kõneldud. Arvestades, et seda on reklaamitud mingi kultuurikeskusena, jättis asi üpris ebameeldiva mulje, kuigi samas tüüpilise ostukeskusena kõigi teiste hüper-, super- ja megamarketite kõrval pole talle midagi ette heita: üsna tavaline või isegi keskmisest veidi kenam müügibokside kogum. Aga negatiivseks muutis asjaolu, et mul oli asja sealsesse Apollo raamatupoodi ja see oli tõesti halb kogemus. Ei, mitte poe enda või töötajate poolest - selles osas mul Eestis õieti negatiivsed kogemused puuduvad: ilmselt on raamatupoodidesse mingil arusaamatul põhjusel alati sattunud asjatundlikud töötajad, kes ka poe enda meeldivaks muudavad. Nii ka selles poes. Kui üldse miski poe enda juures veidi häiris, siis see, et riiulite teemasildid olid veidi kehvasti märgatavad ja pealegi püsti asetatud, s.t. kirjaga alt üles, mis sunnib pead kallutama. Aga see oli pisiasi poe asukoha kõrval, mis oligi ebameeldivuse põhjuseks. Ma usun, et see on tingitud raskest majanduslikust olukorrast, ja loodan, et kui ajad paremaks lähevad, muutub ka midagi selles osas. Ah et mis siis? Teekond Apollosse viis läbi mitmesuguste söögikohtade, mille lõhn jäi ninna veel tükiks ajaks ka poes endas. Mul ei ole midagi põhimõttelist burgerite ja vorstikeste ja teab mille muu toidu vastu ja ühte ostukeskusse nad ju päris sobivad, aga üks koht, kuhu nad kuidagi ei sobi, on raamatupood. Kohvi hõrk lõhn, vahest ka värskelt valminud saiakeste lõhnaviirudega tepitud - jah, aga kindlasti mitte mingite rasvaste-õliste toitude vine. Õnneks oli vähemalt pood ise nii suur, et tahapoole jõudes see vine veidi vaibus (väidetavalt pidada otse raamatupoe kõrval olema ka mingi kohvik, aga selle lõhnad miskipärast mu ninna ei jõudnud...), kuid tagasi ettepoole tüürides lõid need taas üle pea kokku. Kui ma õigesti aru sain, siis samal tasandil asuvad vist ka kino ja kontserdisaal. Ma väga loodan, et need on piisavalt hästi isoleeritud, et niisugused rõvedad lõhnad sinna ei jõua... sest ma ei suuda kuidagi ette kujutada näiteks tšeburekilõhnalist tšellokontserti - või õigemini suudan, aga ei taha...


Igatahes sain oma asjad seal siis kiiresti ära aetud ja käigu teine ots viis mind juba kodulähedasse kandekeskusse, kus ootas ees üks pisike raamatusaadetis Krisostomuselt:


 Käisin samuti läbi samas kõrval asuvast, mulle kõige lähemast suurest mõttetu-kauba-poest Koduextra, aga isegi teatava üllatusena ei suutnud ma sealt leida midagi, mida ma otsisin. Tuleb ilmselt külastada muid sarnase profiiliga kohti - kuskil peab ju olema ka see mõttetu jubin, mida ma otsin :-)


Arvutiga esineb ikka mingeid probleeme. Viimaste uuenduste järel tekkis KDE-ga raskusi, ei püsinud teine üle ööpäeva enam üleval, mingi dbus-daemoni nimeline asjandus läks lolliks ja sundis jõuga taaskäivitust tegema. Tegin siis veel kord tarkvara uuendamise läbi ja seejärel käivitasin lausa arvuti uuesti. Praegu tundub, et see võis lahendada dbus-daemoni probleemi ja panna üldse asjad paremini tööle, kuid eks igal asjal ole hind: taas puudub täielikult heli. Kohe üldse pole teist, mitte mingil kujul ega vormis, ning ka seni teadaolevad nipud ei paista aitavat. Paistab, et asi on mingites õigustes sedakorda, nii et ilmselt tuleb lihtsalt oodata, kuni selle kallal midagi ette võetakse - saaks ilmselt ka ise susida, aga minusugusele arvutivõhikule on see liiga hirmutav ettevõtmine...


Google teatas täna oma translitereerimismootori "turuletoomisest". See tundub olevat üsna kasulik asi: mul tuleb ikka aeg-ajalt ette sõnu (ingliskeelses tekstis), mille puhul tekib vajadus teada, milline on see originaalis, kas või juba seepärast, et nii mõnelgi juhul ei pruugi inglise ja eesti transliteratsioonid kokku langeda (hea näide on araabia keel, mille puhul on õige mitu transliteratsioonisüsteemi, aga sama probleemi võib esineda ka teiste keelte puhul) ja mõnikord on keeruline ise asja tagasi teisendada. Iseasi muidugi, kui palju see just igal konkreetsel juhul abiks on, aga vähemalt mingi võimalus siiski vähemalt lähemale jõuda algsõnale.




Loetud: C. Wilson. Pühapaikade atlas
Vaadatud: Meenutades tulevikku (FoxLife), NCIS: Kriminalistid (TV3)

No comments:

Post a Comment