12.12.09

Reedesed mõtted

Tavaline tööpäev sedakorda. See mu paari päeva tagune suur töö oli jõudnud levitatava tulemuseni - õigemini sellepärast see nii suur ja kiire oligi, et seda oli kiiresti vaja. Aga et see ei paista (veel?) olevat avalik/avalikustatud, siis jätan siinkohal siiski täpsustamata - võib-olla polegi see mõeldud n-ö laiale publikule.

Tänane Sirp oli eriti huvitav ja sisaldas äärmiselt palju lugemist. Kohe selline tunne oli, nagu oleks see aasta viimane, aga mingit sellekohast märget ei paistnud ja ajaliselt peaks ikka vähemalt üks number veel jõudma ilmuda. Äärmiselt huvitav oli intervjuu Rahvusraamatukogu direktrissiga, mis vähemalt mulle andis ka (küll osalise, aga siiski) vastuse, miks Europeanas ja mujal naljalt ei leia eestikeelset kirjandust, samal ajal kui siin kohapeal on seda veebis kui mitte lademetes, siis päris suurel hulgal ometi.

Vähemalt sama huvipakkuv oli tervelt neljaleheküljeline plokk (valdav osa Sotsiaalia rubriigist) pühendusega kadunud Indrek Jürjo mälestusele. Oli minulgi õnn omal ajal tema käe all Humanitaarinstituudis veidi kooliharidust saada ja ka muul moel põgusalt kokku puutuda ning kahtlemata oli ta väga tore inimene ja nii Eesti kui Baltikumi mastaabis ka silmapaistev teadlane.

Ja kõigele tipuks oli viimasele leheküljele mahutatud päris huvipakkuv ülevaade uurimusest Delfi kommentaaride keele kohta, mis vähemalt minu arusaami küll mõnevõrra kõigutas: minu mulje kohaselt leidub neis ikka üsna palju väärkeelsust, aga selle uurimuse kohaselt suhteliselt vähe, ehkki samas on palju kirja ümber pandud kõnekeelt. Võimalik, et uurijal on õigus, minu kogemused on ju rohkem juhuslikku laadi ja kui see punkt välja arvata, siis üldiselt langevad ka uurimuse seisukohtadega kokku.

Kui veel lisada samuti Sirbi vahel olnud Keele Infoleht ja Diplomaatia (mis sedakorda oli küll selline aastalõpu hõngu välja puhisev ja sestap vahest mitte nii sisukas, vähemalt minu meelest), siis oli lugemist üheks reede lõunaks küllaga ja rohkemgi.

Sellele lugemisele lisandus veel Paul Goble'i ajaveebist refereering vene ajakirjandusest mõne õppetunni kohta, mis Venemaa pidanuks saama eelmistest Tšetšeenia sõdadest, aga mis ei paista olevat seniajani omandatud. Üks asi oli seal raudselt õige: kogu Venemaa poliitika on näidanud, et tõepoolest ei leidu naljalt kedagi, kes saaks üldse kohalikust spetsiifikast aru. See ei ole muidugi ainult Venemaa probleem, ka teised asjahuvilised või mingil põhjusel piirkonna probleemidesse segatud jõud ilmutavad samasugust ignorantsust, rääkimata muidugi meediast, mis enamasti vahendab nimetatud (niigi valdavalt asjatundmatute) jõudude arvamusi. Kuigi loomulikult on ka erandeid... ajakirjanike seas rohkem paraku kui poliitikute seas...

Paistab, et tasapisi on hakanud idanemise asemel konkreetsemaid palgejooni võtma ka idee asutada mingi mittetulundusühing, mis ajaks vaba tarkvara propageerimise asja. On ju muidugi vanast ajast olemas MTÜ Eesti Linux, millele kuulub oma veebileht ja FTP-hoidla ja muu selline, aga eks see ikka üsna varjusurmas ole. Nüüd on siis uue Eesti Vaba Tarkvara Liidu põhikirja kavand kenasti avalikuks tehtud, nii et paistab, et asjad võiksid vahest liikuma hakata paremuse suunas. Jääb muidugi vaid loota, et kui EVATL lõpuks luuakse, jagub selle juhtidel jõudu ja jaksu rohkem kui omal ajal Eesti Linuxi eestvedajatel ning uuest organisatsioonist kasvab välja tegus ja aktiivne ühing.


Loetud: Sirp 11.12.2009, [digi] detsember 2009
Vaadatud: Kelgukoerad (Kanal2), NCIS: Kriminalistid (TV3)

No comments:

Post a Comment