5.1.10

Esmabased mõtted

Taas siis tavaline esmaspäev elik tarkvara tõlkimise päev. Et muudes valdkondades ei paista praegu midagi olevat tingimata vaja teha, kulutasin selle täielikult KDE arendusharu peale. See tõlkijate langetatud otsus lubada ka string freeze'i ajal ilmselgete vigade parandamist on toonud tavapärasest veidi rohkem tööd, aga üldiselt on see vaid hea, sest muidu kipuvad kõigil, eriti arendajatel, aga ka tõlkijatel endal pärast väljalaske ilmumist ära unuma kõik need avastatud puudujäägid. Kui vähemalt enda tõlke poolt vaadata, siis enamik vigu on ingliskeelses originaalis ja peamiselt sellised, mis ei ole takistanud korrektse tõlke pakkumist juba varemgi, nii et need erandid on valdavalt just ingliskeelse originaali parandamiseks mõeldud. Aga ega neid väga palju olnud, mistõttu ma tegin veidi ka mõningaid playgroundi asju ära, kuid peamine aur läks mõistagi dokumentatsiooni peale. Et alles on jäänud üksikud, aga see-eest kas põhjalikult ümber töötatud või päris uued käsiraamatud, siis seal väga suurt edenemist ei olnud - käsiraamatute arvu mõttes siis, mitte stringide arvu poolest. Aga et eelmine esmaspäev jäi teatavasti vahele, siis ma kavatsen ka homse veel tarkvara tõlkimisele pühendada, nii et on isegi lootust, et dokumentatsioon saab vähemalt selle "KDE tarkvarakomplekti" ehk tulevase KDE 4.4 osas kas täiesti valmis või jääb siis tegemata veel üks-kaks asja, mis on ilmselt nagunii äärmiselt väheseid huvitavad (ma näiteks tugevasti kahtlustan, et üsna vähesed kasutavad rakenduste profileerimiseks mõeldud KCachgrindi ja veel vähesemad loevad selle käsiraamatut, kui neid üldse peale minu kui tõlkija peaks leiduma :-) ).

Tarkvara vallas sattusin eile lugema üht huvitavat artiklit, mis käsitles seda, kui palju on Mandrivas aastate jooksul pakutud tarkvarauuendusi ilmunud väljalasetele. See näitab jõudsat kasvutendentsi ehk tsiteerituna:

  • In 2006, we had 67 bugfix updates and 250 security updates. In total, 10769 RPM files were provided as updates.
  • In 2007, there were 144 bugfix updates and 262 security updates, with a total of 17786 updated rpm files
  • In 2008, we had 213 bugfix updates and 264 security updates, totaling 25718 rpms provided as updates
  • And in 2009, there were 288 bugfix updates and 436 security updates, with a total of 41024 rpms provided as updates.
Pahatahtlikum võib sellest muidugi välja lugeda tarkvara halvenemise tendentsi, ent tasub arvestada, et tarkvara on alati teataval määral vigane, see õieti ongi tarkvarale iseloomulik - muidu poleks ju mõtetki midagi arendada, kui otsekohe õnnestuks luua perfektne tarkvara, Heatahtlikum teeb aga artikli autoriga, kes on üks Mandriva põhiarendajaid, sama järelduse: Mandriva kasutajate eest hoolitsemine on aastatega aina paremaks läinud. Mis muidugi ei tähenda, et see ei saaks veel parem olla, aga üldiselt tundub praegu teatatud vigu ja nende käsitlemist vaadates, et asjad sujuvad üpris ladusalt.

Eile oli väga mõnus ilm: kogu päeva muudkui lundas ja sõna otseses mõttes langes taevast seda va valget nagu seinana. See kehutas korraks väljagi minema, puhtalt uudishimu pärast. Ja ma avastasin selle käigus, et maailmapilt, mis muidu koduaknast avaneb, pole päris adekvaatne: kui akna taga on lund nii poole meetri jagu, siis maja ees on usinate kojameeste tänuväärse töö tõttu tekkinud üksikud niidistikukujulised tunnelid, kus lund vaevalt paari sentimeetri jagu, kuid nende tunnelite seinad on see-eest nii oma meetri-poolteise kõrgused. Päris lahe tunne oli, oleks veel suuremaid kallakuid ka olnud, oleks bobisõitja fiiling vist peale tulnud...

Õhtul otsustasin esimest korda kaeda uut telekanalit Showtime, mis reklaami järgi pidada pakkuma viimaste aastakümnete põnevamaid filme. Ma olin küll varemgi telekava vaadanud, mis oli tekitanud siiski imeliku tunde: enamik filme paistsid olevat pea täiesti tundmatud nii nimetuste kui näitlejate poolest (üks hea näitaja filmi populaarsuse kohta on mu meelest see, kas seda kajastab ka Wikipedia - IMDB-st leiab muidugi ka viimase saasta üles, aga Wikipediasse enamasti jõuavad sisse ikka filmid, mis on kelleski tõsisemat huvi äratanud ja äramärkimist leidnud). Eile avastasin siis kavast ulmefilmi, pealkirjaga "Alien Apocalypse". Öelda võib selle kohta ainult seda, et isegi sõna pask tundub olevat liiga positiivse varjundiga - see oli ikka algusest lõpuni halb ja vilets ja kehv film, kus jättis soovida kõik, mis vähegi soovida andis alates olematust näitlejatööst, absurdsetest situatsioonidest, mõttetust dialoogist kuni naeruväärse" huumorini". Mis jättis minu silmis ka kanalile tugeva kahtlusevarjundi - on usutav, et ma satun seda vahel ka edaspidi vaatama, aga praeguse mulje põhjal (s.t. siis nii nähtud filmi kui ka kava uurimise põhjal) tundub küll, et ka kanal ise on veelgi saastasem kui kallis kadunuke TV1000, kus vahel, ehkki väga harva, oli siiski näha ka mõningaid päris häid filme.

Loetud: C. Wilson. Pühapaikade atlas
Vaadatud: Meedium (Kanal2), Alien Apocalypse (Showtime)

No comments:

Post a Comment