8.1.10

Neljabased mõtted

Tavaline tööpäev.

Marek Tamm oli kirjutanud Varraku raamatublogis põgusalt Eesti raamatuturust möödunud aastal. Näha on, et kirjastustel on raskusi, kuid ta tundus siiski olevat vaoshoitult optimistlik ehk kui tsiteerida:

Lisan omalt poolt, et kui aasta tagasi eeldasid tõenäolised kõik suuremad kirjastused, et ees seisab paljude (väiksemate) kirjastuste sulgemine, siis asjade tegelik käik pole seda kinnitanud; ametlikult pole oma tegevust masu ajal minu teada lõpetanud ükski nimetamisväärne Eesti kirjastus, suisa vastupidi, turule on ilmunud mitu uut tegijat. On see siis kinnitus eesti lugejate pühendumusest, kirjastamise vastupandamatust võlust või lihtsalt majanduslikust lühinägelikkusest, igal juhul pole Eesti raamatusõpradel vähemalt pakkumise rohkuse üle põhjust nuriseda.
Sel aastal võib muidugi asi veel muutuda, eriti kui arvestada tõika, et raamatukogude komplekteerimistoetused kipuvad, nähtavasti masu järellainetusest tõukuvalt, aina vähenema (vt nt kuutagust murelikku artiklit EPLis). See võib kirjastuseti muidugi erineda, aga kindlasti on raamatukogude ostud üsna olulise kaaluga paljudel. Aga eks näis, kuidas alanud aasta kulgema hakkab: võib ju loota, et kui äkki majanduses asjad tasakesi taas paremaks hakkavad muutuma, tekib raha ka kultuurile tervikuna veidi rohkem juurde kui veel mõne kuu eest planeeritud... ehkki teisest küljest on ka selge, et isegi kui raha peaks tekkima, on kultuur nn sotsiaalsete vajaduste järel kindlasti tagaplaanil...

Kui ma paari päeva eest võisin kilgata, et KDE SC 4.4 on peaaegu juba täielikult eestindatud, veel vaid paar üksikut käsiraamatut lõpetada, siis eile SVN-i sissekandeid nähes sai see optimism kerge tagasilöögi: tervet hulka käsiraamatuid täiendati ja isegi vist üks või kaks lisati juurde, nii et järgmine nädal, paistab, ootab ees veel tublisti uuendamistööd.

KDE poole pealt jäi silma ka see, et juba on asutud valmistuma KDE SC 4.4 väljatulekupidudeks. Isegi naabrid soomlased paistavad midagi korraldavat.

Economistis oli looke sellest, kui ekslik on kasutada ikka veel mõistet "Ida-Euroopa", kui arvestada selle mõiste alla hõlmatavate riikide väga erinevat arengut viimastel aasta(kümnendi)tel. Eks see rohkem Lääne lugejale mõeldud oli, aga isegi Eesti ja teistegi "Ida-Euroopa" maade ajakirjanduses kipub aeg-ajalt samasugust käsitlust leiduma - mõistagi on siis enamasti tegemist "teistega", kes kuuluvad "Ida-Euroopasse", erinevalt kirjutaja enda maast :-)

Tundub, et ma sain enda arvutihädade ehk tolle dbus-daemoni lolliksminemise vea põhjust jälile. Või kui mitte põhjuste, siis vähemalt tekitaja. Selleks paistab olevat too "semantiline töölaud" Nepomuk koostöös "töölauaotsinguga" Strigi. Igatahes pärast selle väljalülitamist on asjad nüüd korras olnud. Nähtavasti tekitas taustal pidevalt käiv failide indekseerimine ja muu selline tegevus vaesele dbus-ile nii suure koormuse, et ta ei saanud enam aru, mida teha - ja siis hakkaski kogu aeg muudkui midagi tegema :-)


Loetud: [digi] nr 57, jaanuar 2010
Vaadatud: Mužčina v moej golove (PBK), Jäljetult kadunud (TV3)

No comments:

Post a Comment