19.1.10

Esmabased mõtted

Tavaline esmaspäev ehk siis tarkvara tõlkimisele pühendatud päev, mis, nagu viimastel kuudel ikka, möödus KDE tõlkimise tähe all. Dokumentatsioon KDE SC 4.4 jaoks sai oodatult valmis, kuigi vahepeal oli veel üks uus käsiraamatuke juurde ilmunud. Põgusalt mõtlesin, kas jätkata kohe extrageari  rakenduste käsiraamatute tõlkimisega, kuid langetasin siis ikkagi otsuse minna uute väljakutsete kallale kasutajaliidese eestindamise vallas.

Uueks väljakutseks said siis KDevelop ja semud, mille arendajad küll mõne aja eest teatasid, et nad KDE SC 4.4 ajaks ei jõua asju väljalaskekõlbulikuks mukkida, kuid juba kevadel on neilgi kavas ometi üle pika aja avalikkuse ette ilmuda. Ega seal midagi hirmus rasket ei ole: vana KDevelopi baas on ikka tugevasti all (vähemalt tõlgete mõttes; rakenduse enda sisulise, selle tavakasutaja eest varjatud poole pealt on vist ikka päris ja väga palju muutunud) ning selle pealt saab päris suure osa kas puhtalt või redaktsiooniliste muudatustega üle võtta. Siiski on seal ka omajagu uut ja keerukat, mis nõuab samasugust tuhnimist vähem või rohkem raskemini kättesaadavates materjalides, et minusugune, kellel pole tegelikult programmeerimisest ega millestki sellisest mingit aimu, saaks aru, millega on tegemist ja oskaks seda nii edasi anda, et ka programmeerijad (loodetavasti...) ei peaks ennast siniseks, punaseks ja vikerkaarevärviliseks vihastama. Õnneks suurem osa neist päris uutest või päris uutmoodi teostatud osadest paikneb playgroundis ja tuleb KDeveloppi sisse alles pärast väljalaset või veelgi hiljem, mis veidi mahendab seda learning curve'i.

Täna selgus ka, et "sansõlme" remont algab arvatust isegi mõni päev varem, juba sel nädalal. Tuleb järelikult kibekiiresti asuda pindu ette valmistama, et ehitustuhinas ja rängas tolmupilves miski muu kannatada ei saaks... Paratamatult toob see kaasa ka teatava muudatuse ärkveloleku aegadesse, sest mingil põhjusel see remondimees (nagu kardetavasti ka kes tahes muud remondimehed) alustavad tööd siinse ajavööndi järgi hommikul ja lõpetavad õhtul... Eks see kohanemine ja aklimatiseerumine veidi raskusi valmistab, mida võisin juba täna tunnistada, kui n-ö sissejuhatava harjutusena vastasin veel sügaval ööl ehk veidi enne kella 10 helisenud telefonile ega läinudki enam magusat und lõpetama... Aga ega siis kogu aeg ei peagi mett lakkuma...

Loetud: C. Wilson. Pühapaikade atlas
Vaadatud: Välisilm (ETV), Meedium (Kanal2), Kaks ja pool meest (Kanal2), Gonger - Das Böse vergisst nie (Pro7)

Ilmunud tõlked: Anne Applebaum: absurdsed kulutused (Postimees, 18.01.2010)

No comments:

Post a Comment