10.1.10

Laubased mõtted

Tavaline tööpäev.

Täna nägi ilmavalgust tulevase Mandriva Linux 2010 Springi alfaväljalase, millest ma kirjutasin ka pisikese uudisnupu. Ega seal veel midagi eriti uut ei ole, enamasti on vaid vigu parandatud ja senist tarkvara uuendatud.

Huvitavat artiklit sattusin lugema Pärnu Postimehe veergudelt, kust selgus, et jääolude kirjeldamiseks on eesti keeles kogunisti 107 terminit. Mõned olid ka näiteks toodud: niilas, nääding, soider... Kõik kas täitsa tundmatud või siis vaevu kõrvu jäänud ja kuskil väga kaugetes mälusoppides peituvad sõnad. Nende abil leidsin siiski dokumendi, millest selgus, et mõisteid on tõesti palju, ehkki päris erinevaid nüüd vahest üle saja ei ole, pigem kümne kui saja lähedale (ei ole ju tume niilas ja hele niilas sõnadena põhimõtteliselt erinevad, ehkki, muidugi, mõistena kirjeldavad nad veidi erinevat nähtust). Igatahes tasub kõrva taha panna - saab eskimote elik inuitite ees ka millegagi hüpata :-)

Õhtul suutis ETV mind hämmastada: selgus, et nad hakkavad näitama Smallville'i sarja. Ulmesari ETV ekraanil (nad nimetavad seda oma saidil küll seiklussarjaks...) pole just väga tavapärane nähtus, kuigi võib muidugi kohe meenutada väga tänuväärset vana Star Treki näitamist. Aga kui arvestada, et tegemist on mu teada ka praegu toodetava sarjaga ja ETV-l on alatasa rahahädad (mis majanduse olukorrast tingituna pole ka eriti praegu ka imestada, sest sellistes oludes lähtutakse ikka põhimõttest, et sööme kõigepealt pisikese Peetri leiva ära ja siis vaatab igaüks ise ning kultuur on kahtlemata pisikese Peetri rollis, seda enam, et kultuuriinimestel üldjuhul ei ole erinevalt näiteks töösturitest/tehasetöölistest ka just kuigi palju või on igatahes vähem võimalusi oma eelistusi n-ö kandadega näidata...), siis pani see igatahes imestama. Aga ju siis on mingeid võimalusi selliseid üpris populaarseid jooksvaid sarju ka odavalt või lausa tasuta saada. Iseasi, kui palju nad nüüd seda näitavad, aga teisalt, kui praegu on nii üheksa-aastane nihe (peaks mu meelest üheksas hooaeg hetkel jooksma), siis võib-olla isegi näitavad lõpuni ära, mine tea. Igal juhul tore üllatus oli.


Loetud: Tuna 4/2009
Vaadatud: Smallville (ETV)

Ilmunud tõlked: Vello Vikerkaar: Villu otsib naist (Postimees 09.01.2010)

No comments:

Post a Comment