6.5.12

Laubased mõtted

Tavaline tööpäev, millesse tõi pisut vaheldusrikkust ja sellist hiliskolumbuslikku (mitte esimese, vaid viimaste retkede aegset) avastusrõõmu väikevenna tungival pealekäimisel ette võetud külastuskäik elukohalähedasse suuremasse kaubanduskeskusse Magistral, mis uuenemiskuuri järel paari päeva eest taas uksed avas. Minu poolt lähenedes algul väliselt ei saanudki aru, et väga palju oleks muutunud, ma mõtlen siis selle suurenemise osas, ainult uhkemad trepid olid külje peale tekitatud, mis on õige hea, sest too vana pisike ja kitsas trepiräbal oli tõesti armetu.

Sees oli juba ümberkorraldusi rohkem, kõigil korrustel, ja kergelt ringi uudistades sai nähtud ka ära too juurde tekitatud tiib, kus lisaks (kiir)toitlustusasutustele olid kenasti ja väga kokkusobivalt üksteise kõrval pangakontor, alkoholipood ja kasiino - selline ehe paheline nurgake. Rimi kui hoone pearentniku (või on ta omanik? mine tea) pind oli samuti omajagu suurenenud, aga käies seal kella kuue paiku õhtul, tabas päris korralik üllatus nii mõnegi asja otsimisel - eriti lõi jalust tõsiasi, et piimavitriinis olid selleks ajaks alles ainult hinnasildid ja ainukese tootena mingi lurr, millel oli küll peal nimetus PIIM, aga selle kõrval kohe märge 0,05%, mis tähendab ju tegelikult puhast vett, millele otsekui oleks piimamaitseainet näpuotsaga sisse raputatud...

Veel jäi silma -. või õieti küll just hoopis vastupidi, ei jäänud silma -, et taasavatud kaubanduskeskuses polnud enam ei EMT (minu "koduoperaatori") boksi ja veel kurvastavamana tõik, et kadunud oli ka raamatupood. See oli üks neid väikseid sõltumatuid, päris hea valikuga ja üsna asjaliku müüjaga, mille kadumisest ehk taandumisest ketipoodide vohamise tingimustes on päris kahju (juba õige mitme aasta eest kadus samamoodi veel lähemal asunud ja väga korralikult, sealhulgas ka venekeelse kirjandusega varustatud Mauruse raamatupood, millest oli muidugi veel enam kahju). Nojah, R-kiosk oli küll suurenenud ja sinna oli tekkinud ka väike raamatuosa, aga see mõistagi ei suuda mingis mõttes kompenseerida raamatupoe kadumist ei mahu ja veel vähem valiku alusel. Igatahes tore, et Magistral on taas uksed lahti teinud. Küllap saab seal jälle hakata tihedamini käima.

Tänasesse päeva jäi veel paar südant soojendavat hetke. Üks neist tuli juba hilisemal õhtul USA kõrgliiga mänge vaadates, kus kodumaine mees Lindpere Joel suutis lüüa hooaja esimese värava ja veel päris ilusa, kuigi natuke õnnega pooleks värava. Milline saavutus oli vahest seda suurem, et mängiti Galaxyga, kelle poolelt olid väljakul sellised suurnimed nagu Beckham, Keane ja Donovan (ning Red Bullsil polnud samal ajal nende kuulsaimat Henryd).

Teine ja isegi veel enam südamekuumust tekitav asi oli e-kiri Diplomaatia lugude keeletoimetajalt, kes kiitis mind tõlgete eest. Seda ei juhtu just sageli, et tõlkija kiita saab, avalikult peagu ei kunagi ja isegi eraviisiliselt harva, aga seda parem tunne tõuseb rindu, kui seda ometi tehakse.


Loetud: Vikerkaar 4-5/2012
Vaadatud: Alpimaja (ETV), Jüri Üdi klubi (ETV2), Eesti jalgpalli meistriliiga: Flora - Nõmme Kalju (TV6), Troonide mäng (FoxLife), USA jalgpalli kõrgliiga: New Yorgi Red Bulls - Los Angelese Galaxy (Kanal12)

Ilmunud tõlked: Vello Vikerkaar: seisukohad (Postimees, 05.05.2012)

No comments:

Post a Comment