12.5.12

Reedesed mõtted

Tavaline tööpäev.

Tänane Sirp rõõmustas paari huvitava teadusrubriiki liigitatud artikliga, eelkõige elu alustest ja muust sellisest kõneleva looga. Nojah, kokku oli see kirjutatud natuke segaselt, aga mõtted, mis sealt läbi käisid, olid nii või teisiti põnevad: füüsikalis-deterministlik maailmapilt vs. määratult määramatu. Huvitav võrdlus kruvikeerajaga, millel lisaks oma põhifunktsioonile ehk kruvide keeramisele on veel terve rida kõrvalfunktsioone, kas või värvipurgi kaane lahtikangutamine. Ja teiselt poolt tõsiasi, et kui on vaja värvipurgi kaas lahti kangutada, siis on kruvikeeraja vaid üks vahend, millega seda teha. Ehk teisisõnu, kõikvõimalike võimaluste paljusus, mis sisuliselt muudab võimatuks elusorganismide tulevikku välja arvutada, vähemalt nii, nagu seda saab teha elutute asjade liikumise puhul. "Elu kui ennustamatu kuluga protsess, kus kerkib pidevalt ülesandeid, mida lahendada, ja ka lahendusi, mille juurde jõutakse." Eks ta ole, ütelnuks selle peale klassik.

Päris huvitav oli ka Tiidu Ene-Margiti pikk lugu sellest, kuidas lõppenud rahvaloendus ometi edasi läheb, ehk siis sellest, kuidas kogutud andmeid töödeldakse, et saada võimalikult täpseid tulemusi. Vähemalt võhikule kindlasti kiitust väärivalt selge ülevaade.

Kena oli ka Schvaki Toomase ülevaade ühest järjekordsest musugustele raamatuhulludele mõeldud kogumikust "Lugemise kunst". Nojah, eks see koguteos räägib küll rohkem ajast, mil lugemine oli ehk midagi erilist ja väärikat, aga siiski. Või õigemini, eks lugemine ole kunst ju tänapäevalgi, hoolimata sellest, et vähe on alles jäänud neid, kes tähti ei tunneks ja sõnu kokku lugeda ei oskaks. Paraku mõistmine on teine asi - kes ei tunne sõnade sisu, kes ei oska näha tausta jne. Rääkimata muidugi seniajani elitaarsest kirjutamise kunstist, mille kohta on paraku ohtralt näiteid, kuidas see ikka ja jälle lihtsalt valesti, mööda ja viltu läheb ...

Mille kohta on ka hea, ehkki masendav näide samuse Sirbi veergudelt, kus Ojamaa Liisi lapsevanemana väga vihaseid nooli lennutab kirjastuse Argo abimaterjali suunas, mis nime järgi peaks abistama põhikooli õpilast eesti keele ja kirjanduse lõpueksamiks valmistumisel, aga toodud näidete põhjal seda teps mitte ei tee ...

Väga kena lugemine oli ka varemgi minevikku pilguheite teinud Säde Ennu sulest, sedakorda omaaegse skandaalse "Lindpriide" kohta.

Ja last but no way least - kuulutuste rubriigis leidus ka teade selle kohta, et lõpuks ometi on valmis saadud eesti keele etümoloogiasõnaraamatuga. Esitlus (õigemini lausa esitlused) seisab ees juba järgmisel nädalal. Mitte et see oleks viimane tellis eesti keele müüris, aga üks kopsakas tükk seina on sellega kindlasti valmis saanud. Mille üle võib vaid rõõmu tunda.


Loetud: Sirp, 11.05.2012
Vaadatud: Alpimaja (ETV), Kelgukoerad (Kanal2), Surnud linnud (Kanal2), Heroes (TV6)

Ilmunud tõlked:
T. H. Ilves. Järgmine väljakutse: küberkaitse (Diplomaatia 5/2012)
D. Lidington. Suurbritannia ja Euroopa (Diplomaatia 5/2012)
D. Rennie. Kaine ja kalkuleeriv liit (Diplomaatia 5/2012)
J. Diehl. President Obama välispoliitikast (Diplomaatia 5/2012)

No comments:

Post a Comment