13.10.09

Esmabased mõtted

Tavaline esmaspäev elik tarkvara tõlkimisele pühendatud päev, mida katkestas lühiajaline kaubandusasutuse väisamine toiduvarude täiendamiseks. Õnneks oli ilm imeilus: pilvine, korralikult tuuline, isegi vihma tibas ja lõpuks ometi tundub temperatuur olevat normaalseks muutunud (võib-olla võiks olla veel tsipa nullile lähemal, aga tänane oli juba hea küll).

Paar uut stringi oli ka Mandriva tõlgetes - mingil põhjusel muutus paigaldusprogrammi partitsioneerimise osa visuaalse uuendamisega kaasnenud uus tekst tõlgitavaks alles pärast RC2 väljatulekut, ehkki oleks pidanud seda juba varem olema. Aga vähemalt on nüüd see tõlgitud ja lõppväljalaskesse läheb ta muidugi sisse. Paar uut stringi oli ka KDE stabiilses harus (4.3), nii et põhiaur, nagu lausa loomulik, läks täna KDE arendusharu ehk tulevase 4.4 peale. Tõlkimine edenes suhteliselt eduliselt: võimalik, et juba järgmine nädal võib öelda, et asi on ühel pool. See puudutab siis n-ö puhast KDE-d ehk seda, mida mõne kuu pärast KDE 4.4 nimetuse all levitama hakatakse, mitte extrageari ja playgroundi asju, kus tegemist on veel küllaga (eriti nende alles üpris hiljaaegu KDE SVN-hoidlasse jõudnud finantsrakenduste puhul, mis tõotavad parajat katsumust).

Õhtupoolikul vaatasin telest filmi "Ei ole maad vanadele meestele", mida nii palju on kiidetud ja mis on ohtralt auhindugi pälvinud. Jah, mina küll aru ei saanud, mille eest. Ma ei tea küll palju filmindusest, aga mulle tundus, et tehniliselt oli see heal tasemel. Ent sellest nagu heaks filmiks veel ei piisa, sisu peaks nagu ka olema ja just seda ei suutnud ma sealt kuidagi leida. Oli terve hunnik episoode, mis jooksid küll enam-vähem lineaarselt ega nõudnud suuremat mõtlemist, mis millele eelneb ja kuidas ülejäänuga seostub, aga ausalt öeldes ei mõistnud ma kuigi hästi, millest see film üldse rääkis. Ei olnud ta ka kuigi põnev, ehkki põnevusfilmina teda reklaamiti; kriminaalne ta muidugi oli, aga seegi jäi kuidagi nagu taustaks rohkem. Esiplaanil oli pigem mingi spliin ja masendus, mida kehastas vahest kõige paremini šerif Bell, aga veidi teistmoodi ka mõrtsuk Chigurh. Tõenäoliselt on see pettumus tingitud küll minu piiratusest, sest muidu paistab, et tunnustatud filmikriitikud ja muud teadjad hindavad seda filmi väga kõrgelt...

Loetud: Akadeemia 10/2009
Vaadatud: Ei ole maad vanadele meestele (TV3)

No comments:

Post a Comment