25.10.09

Laubased mõtted

Tavaline tööpäev, millest pole suurt miskit rääkida.

Veidi sai mässata Mandriva veateadetega, mida üks "sõelujatest" oli aktiivselt ette võtnud. Selle käigus ka veateate https://qa.mandriva.com/show_bug.cgi?id=34996, mis ütleb, et OpenOffice.org-i erimärkide dialoog sisaldab fondi kohta palju vähem sümboleid kui näiteks KCharselect. Tegelesin natuke uurimisega, aga ei saanudki aru, kas tegemist on OOo veaga või fontide omapäraga. Pigem tundub siiski OOo kraesse minevat, sest sama efekt ilmneb eri fontide juures ja pole nagu ju hästi usutav, et ühed ja samad sümbolid või õigemini lausa sümboliklassid puuduvad kõigist fontidest ning KCharselect mingil imetabasel põhjusel neid lihtsalt näitab.
Lisaks selgus, et Mandriva tõlkimine ei ole veel kaugeltki lõppenud, üsna mitu asja on sisse tulnud ja veel tulemas. Tõsi, need on mahult üldiselt pisikesed: tolle nn sotsiaalse töölaua Nepomuki mitmele poole lisatavad jupid (kui ma õigesti aru saan, siis Nepomuki üks praeguseid põhijõude on Mandriva palgal või lepinguline kaastöötaja või midagi, mistõttu ka nii "lähedased" seosed), mingid Mandrivat tutvustavad tekstid ja ka KDE3 pealt KDE4 peale migreerimise tööriist. Nii et ilmselt tuleb esmaspäeval pühenduda neile ja vaadata, kui palju üldse aega jääb üle KDE tarbeks.

Õhtul vaatasin mitmel pool kõrvu jäänud suurfilmi "Nomaad". Nojah, see oli igalt poolt näha, et Kasahstan eesotsas surematu presidendi Nazarbajeviga on sellesse matnud megapalju raha. Aga ajaloopisiku ohvrina lülitus muidugi filmi ajal sisse kriitiline meel ja mitmed kohad tundusid omajagu kahtlasena. Kõige anakronistlikum oli päris lõpp, kus esitleti suurt maakera, mis väideti olevat Ulugbeki valmistatud. No hea küll, too võimekas mees võis ka gloobuse valmis teha (kuigi ma pole sellest midagi kuulnud, aga see võib olla ka lihtsalt väheste teadmiste tagajärg), aga äärmiselt kaheldav on, kas tema ajal ikka kanti gloobuse peale Tjan-Šanist Araalini ulatuvad võimsate kasahhide alad. Kasahhi khaaniriiki tema ajal ju veel polnud ja kuigi kasahhid ise (või vähemalt hõimud, kellest hiljem kujunes kasahhi rahvas ja kes võib-olla juba toona end teataval määral ühtsena tundsid) muidugi olid olemas, on nende asualade kandmine gloobusele küll äärmiselt kahtlane. See ja veel mõned kahtlased kohad sunnivad nõustuma mitme kriitikuga, et film on küll suurejooneline ja visuaalselt hea, aga sisu poolest natuke kesine. Ühe loetud arvamuse kohaselt annab sellele efekti peamiselt see, et kõneldakse kasahhi keeles - kui kõneldaks näiteks inglise keeles, võiks sama hästi seda segi ajada mõne muu suurejoonelise ajaloofilmiga. Nähtu põhjal on oma iva selles arvamuses täitsa sees...

Loetud: Tuna 1/2009
Vaadatud: Vilde tee (TV3), Nomaad (ETV)

Ilmunud tõlked: Vello Vikerkaar: tervishoid ja -õud (Postimees, 24.10.2009)

No comments:

Post a Comment