11.10.09

Mandriva Linux 2010 RC2 väljas

Ilmavalgust nägi peatse Mandriva Linux 2010 teine eelväljalase, mis usutavasti jääb ka viimaseks - vähemalt planeeritult peaks 2010 ilmuma kahe nädala pärast ja jõudma avalikkuse ette veel kaks nädalat hiljem. Niisiis, peamised uuendused võrreldes esimese eelväljalaskega:

* Üks silmaga nähtavaid uuendusi on paigaldusprogrammi partitsioneerimise osa visuaalne ümbertegemine: kui varem olid seal lihtsalt üles loetud eri võimalused (kogu ketta kasutamine, vaba osa kasutamine jne), siis nüüd on lisatud ketta partitsioonide visuaalne esitus, mis vahest annab veidi parema arusaama, milline asi on enne ja pärast paigaldamist. Näidispilti võib näha siin.

* Veidi vähem nähtav on vahest see, et nüüdsest on uute loodavate partitsioonide vaikimisi failisüsteemiks ext4 varasema ext3 asemel. Nii palju kui ma tean, suuremat vahet neil ei ole: ext4-l on mõned eelised ja mõned võimalikud miinused, aga põhimõtteliselt on tegemist siiski lihtsalt ext3 edasiarendusega.

* Teine asi, mis on ilmselt hästi ka silmaga nähtav, on "külalise" (guest) konto võimalus.
Kui ma nüüd ikka õigesti olen mõistnud, siis on see turvaline viis lasta vajaduse korral ka teistel oma süsteemi kasutada. Sellele külalisele luuakse oma ajutine kodukataloog ja muud vajalikud asjad, nii et ta ei ohusta kellegi teise kontot masinas, aga samas saab ta süsteemi kasutada nagu teisedki kasutajad. Selleks kasutatakse tpmfs nime kandvat asjandust, nii et sisuliselt midagi masinas/süsteemis muuta ei saa see külaline. Ehk siis teisisõnu hea viis näiteks ohutult tuttavale demonstreerida oma süsteemi suurepärasust või näiteks lastele kasutamiseks anda, et need (kogenematusest või ka teadlikult Smile ) midagi kurja ei saaks teha, aga oma uurimised internetis siiski ära ajada.

* Nüüdsest on n-ö teemahaldurina kasutusel lõplikult Plymouth, varasem Splashy on täielikult eemaldatud. Nagu juba varem mainitud, ei tohiks see üldiselt kasutajale kuigivõrd näha olla: alglaadimise taust ja muud asjad on ikka üldiselt samasugused. Sügisväljalaske teema ei ole veel lõpuni viimistletud, nii et põhjalikumalt saab sellega ilmselt tutvuda hiljem.

* Esmakasutaja nõustajas on nüüd Firefoxi asemel kasutusel WebKit. Ka see ei tohiks üldiselt olla kasutajale kuigivõrd märgatav; muudatuse taga oli väidetavalt (nagu ka eelneva punkti puhul) asjaolu, et see pakub arendajatele rohkem võimalusi ja lihtsustab nende tegevust.

* Mandriva pakub lisaks varasematele uut töökeskkonda, millel nimeks Moblin ja mis on eelkõige mõeldud pisisülearvutitele (netbook'id).

* Eelnevaga haakub nn Poulsbo draiverite parem toetamine ka Live CD-l. Nii palju kui ma aru saan, on ka see seotud eelkõige pisisülearvutitega, kus neid vaja läheb.

* Mõningaid pisimuudatusi on teisteski Mandriva tööriistades, kuid peamiselt on neis tegeldud vigade parandamisega ning töökindluse suurendamisega. Mainida võib vahest üht asja, mis mind üsna masendusse ajas: tarkvarahalduriga mitut paketti paigaldades näitas edenemisdialoog allalaadimise ajal ainult esimese paketi nime, kuigi edenemisriba ise samal ajal jooksis kenasti edasi-tagasi vastavalt pakettide allalaadimisele. Nüüd on sellega taas kõik korras.

* *Üks asi, mida ma omalt poolt võin öelda, on see, et nüüd peaks olema ära tõlgitud üsna suur osa tarkvarapakettide kirjeldustest (vähemalt neist, millega usutavasti enamik kokku puutub) - need lühikesed tutvustavad sõnad, mida näeb näiteks tarkvarahalduris paketinime all või kõrval. Ma ei ole päris kindel, kas see töö RC2-s juba kajastub - pelgan, et mitte. Küll peaks see kajastuma lõppväljalaskes. See ei ole vahest suur asi, sest pakettide sisulisemad ja pikemad kirjeldused ei ole paraku tõlgitavad, aga võib-olla siiski mõningat abi eriti vähemate kogemustega kasutajatele on ka neist lühikestest fraasidest.

* Pakutavas tarkvaras väga suuri uuendusi pole, ära mainida võib vahest Amarok 2.2 lõppversiooni, GNOME 2.28 lõppversiooni ja VirtualBox 3.0.8.


Mandriva Linux 2010 RC2 on saadaval mitmes variandis ISO-failidena:

Free DVD eraldi nii 32- kui ka 64-bitistele masinatele
Dual CD mõlema arhitektuuriga masinatele, millel on kasutusel väiksem töökeskkond LXDE

Alates esmaspäevast peaks olema kättesaadavad ka One'i ehk Live CD, samuti VirtualBoxi tõmmise failid.
ISO-failidega samas kataloogis leiab ka mandriva-seed'i skripti, mis võimaldab hõlpsalt ISO mälupulgale salvestada.


Uudise allikad: kirje Mandriva wikis ja ametlikus blogis.




2 comments:

  1. Rääkides ext3 versus ext4, siis oma arvuti peal kogetust võin öelda, et ext4 partitsioonil on bootimine tunduvalt kiirem. Lisaks veel mõned liigutused. Kahetsen et viimane kord sai ubuntu ext3 partitsioonile lastud.

    ReplyDelete
  2. Seda räägitakse jah, et ta olla kiirem, kuigi see vist sõltub ka mitmetest muudest asjaoludest (ei alglaadimisel ega programmide-rakenduste töös ei ole ju ainuke "mängija" failisüsteem). Samas kõneldakse, et ext4 puhul on põhimõtteliselt suurem oht andmeid kaotada, ehkki niipalju kui ma aru olen saanud, on see üldiselt väga pisike võimalus nii või teisiti. Ju millalgi, kui praegune arvuti otsad peaks andma, saab järele proovida, kuidas see praktikas toimib.

    ReplyDelete