8.10.09

Kolmabased mõtted

Tavaline tööpäev, milles erilisi kõrvalekaldeid ega -põikeid polnud.

Päeval lugesin head uudist, et Amazoni e-raamatuaparaat Kindle muutub kättesaadavaks ka teistele kui ameeriklastele. sealhulgas siis ka eestlastele. Või õieti, eks ta füüsiliselt kättesaadav oli ju ka varem, ainult et temaga ei olnud mujal kui USA-s suurt midagi peale hakata. Võimalik, et Kindle pole kõiki omadusi ja võimalusi kaaludes kõige parem e-raamatuaparaat, aga seos Amazoniga annab talle siiski tunduvaid eeliseid, mida ilmselt Sony või teised pakkuda ei suuda - mõtlen just lugemismaterjali valikut, pealegi ei ole näiteks Sony raamatukogul vist seniajani isegi mitte plaani mujal kui USA-s tegutsema hakata.

Eestikeelset sisu mõistagi seal vist kohe üldse ei leidu; isegi palju suuremates keeltes, kui inglise keel välja jätta, on sisu üpris napp, nagu ma aru olen saanud. Nii ongi hea spekuleerida, kes võiks näiteks Eesti meediamaastikul olla esimene, kes ennast ka Kindle'i vahendusel müüma asub. Kena oleks muidugi, kui alguse teeks lahti mõni suur päevaleht (nt üks väheseid saksakeelseid perioodikaväljaandeid on just FAZ), aga vaevalt Postimees, Päevaleht või isegi Äripäev sellega riskiks. Kui üldse, siis on pigem esimeste suuremate seas näiteks Ekspress või Õhtuleht, kuigi täiesti võimalik, et avalöögi teeb mõni nišiväljaanne hoopis, mida arvatagi ei oska.

Karta on, et ka eestikeelsete raamatute osakaal jääb veel vähemalt mõneks ajaks kui mitte olematuks, siis sellele lähedaseks suuruseks. Ehkki oleks ju väga kena, kui kas või päris esinduslik vanema kirjasõna kogu (rääkimata Kirjandusmuuseumi varamutest), mis ju nagunii on juba elektrooniliseks ja avalikult kättesaadavaks tehtud, jõuaks ka Kindle'i kasutajateni. Kirjastused, karta on, nii kiiresti kaasa ei tule, nii et vaevalt uuemat kirjandust niipea sinna jõuab. Aga mine tea, asi on ju alles värske ja võib-olla aasta pärast sama teema juurde tagasi tulles peab hoopis tõdema, et kõik on sootuks vastupidi. Loota ju ikka võib...

Loetud: Akadeemia 10/2009
Vaadatud: Lahingulaev Galaktika (TV6), Kondid (TV3), Põgenemine (TV3), Kuritöö kodutänavas (Kanal2), Heroes (TV3)

No comments:

Post a Comment